2024. április 19., péntek

Nedimović pásztor lenne

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter arra számít, hogy az idén legalább ötszáz projektumot nyújtanak be a gyümölcstermesztéssel, zöldségtermesztéssel, illetve állattenyésztéssel foglalkozó startup vállalkozások elindítására. Az államtól 1,5 millió dináros támogatásban részesülhetnek a sikeresen pályázó fiatal gazdálkodók.

Branislav Nedimović (fotó: Beta)

Branislav Nedimović (fotó: Beta)

A Blic újságírójának nyilatkozó tárcavezető azt is elárulta, hogy mivel próbálkozna ő személyesen, ha a fiatalok helyében lenne.

„A 12.600 euróért, amennyit az állam ad a fiatal gazdálkodóknak, én oblačini meggyet ültetnék 1,5–2 hektárnyi, öntözőrendszerrel felszerelt területen. A másik választható lehetőség az állattenyésztés lenne, vennék 30 birkát, és az említett kezdőtámogatás mellé még kaphatnék juhonként 7000 dinár támogatást az államtól” – mondta a miniszter.

A pályázatot július 1-jén írják ki, tavaly 738-an próbálkoztak, s közülük 677-en támogatásban is részesültek.

„Valamivel szigorúbbak a feltételek, mint a korábbi években, a pályázat benyújtójának fizetni kella nyugdíjalapot, és nem lehet 40 évnél idősebb” – közölte.

A döntésnél pontrendszert alkalmaznak majd, figyelembe veszik a pályázó nemét és azt, hogy fejlett vagy fejletlen régióból érkezik-e projektum.

Branislav Nedimović szerint Szerbiában az állattenyésztésre háromszor annyi támogatást ad az állam, mint a környező országokban. Állítását azzal próbálta alátámasztani, hogy Szerbiában a tejelő tehénre évi 500–600 euró szubvenciót ad az állam, a hízódisznóra pedig 1000 dinárt.

Azt tervezik, hogy jövőre az élelmiszeripari vállalatokat is támogatásban részesítik – árulta el a tárcavezető.