2024. március 28., csütörtök

Alternatív növények az egészséges táplálkozásban

Szombaton délután Zentán a Pro Scientia Naturae Alapítvány szervezésében a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában a fenti címmel szervezetek tanácskozást. Az alapítvány elnöke, dr. Lengyel László elmondta, hogy az alternatív növényeknek napjainkban egyre nagyobb szerepe van az egészséges táplálkozásban.

Kőrösi Sóti Beáta, a Szent István Egyetem zentai konzultációs központjának tanára is előadást tartott (Gergely József felvétele)

Kőrösi Sóti Beáta, a Szent István Egyetem zentai konzultációs központjának tanára is előadást tartott (Gergely József felvétele)

Olyan növényekről van szó, amelyeket nem ipari méretekben és módon termesztenek, hanem inkább konyhakertekben organikus módon. Ezek a növények a szélsőséges időjárási és talajviszonyok között egyre nagyobb létjogosultságot nyernek. A belőlük készült élelmiszerek a lisztérzékenyek és a cukorbetegek számára alternatív élelemforrást jelentenek.

A dr. Berényi János professzor emlékének szentelt előadáson Kőrösi Sóti Beáta (felvételünkön), a Szent István Egyetem zentai konzultációs központjának és a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Középiskolának a tanára és Ács Péterné Erika, a szegedi Gabonakutató Intézet lisztlaborjának a vezetője adott elő.

Az intézet számos cereália, azaz gabonaalapú új élelmiszerfélét kísérletezett ki, ezek közül a zentai előadás végén a részvevők bíborbúza, kékbúza, tönkölybúza, len, szezám, kender, napraforgó, hajdina, sárgaborsó, cirok, tökmag és amaránt (disznóparéj) magjának a felhasználásával készült különlegességeket kóstolhattak meg. A felsorolt alternatív növényféleségek termesztéséről is hallhattak ismertetőt a tanácskozás részvevői. Az előadásokat az internet útján Tordán, dr. Berényi János emlékházzá avatott szülői házában is figyelemmel kísérhették. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta.