2024. április 19., péntek

Mátyás király Szabadkán

Ünnepi előadás a Kosztolányi Dezső Színházban

Pénteken este Mátyás király Szabadkán címmel ünnepi előadást tartottak a Kosztolányi Dezső Színházban. A rendezvény Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója előtt tisztelgett. Az estet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezte.

A szenttamási Liliomfi színjátszó csoport (Gergely Árpád felvétele)

A szenttamási Liliomfi színjátszó csoport (Gergely Árpád felvétele)

Némedi Imre, Binszli Teréz és a társulatok rendezői (Gergely Árpád felvétele)

Némedi Imre, Binszli Teréz és a társulatok rendezői (Gergely Árpád felvétele)

– 2017, az Arany János-emlékév egy fordulópont volt, amikor a főkonzulátus ahelyett, hogy maga készült volna programmal vagy Magyarországról hívott volna előadókat, azt szerette volna, ha a vajdasági magyar amatőr színjátszók és lelkes csapatok mutatnák meg, hogy az adott témakörben mi a véleményük. Ez a kezdeményezés tavaly szép sikerrel zárult, ennek apropóján került megrendezésre az idei megmérettetés, amikor a csapatok saját produkcióval készültek.

Ebből ma Szabadkán a négy legjobb előadást láthatjuk. Valószínű, hogy Mátyás király emléke minden határon túli nemzetrészben ugyanolyan elevenen él, mint Magyarországon, hiszen a független magyar középkori királyság utolsó nagy fénykora kötődik a nevéhez. Mesék, mondák tömkelegét ismerjük az igazságos Mátyás királyról, úgyhogy egy olyan személyiségről beszélünk, aki megmozgatja az ember fantáziáját – nyilatkozta lapunknak dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Az előadások előtt dr. Babity János köszöntötte a vendégeket, és azt hangsúlyozta, hogy Mátyás király azért is jelentős uralkodó, mert reneszánsz udvarában virágzott a tudomány és a művészet. Az est folyamán négy társulat lépett fel, amelyeket a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján választottak ki arra, hogy mutassák be, mit gondolnak nagy reneszánsz uralkodónkról.

A közönség az újvidéki Európa Kollégium Színtársulatának, a nagybecskereki Madách Amatőr Színházak, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesületnek és a szenttamási Liliomfi színjátszó csoportnak az előadását tekinthette meg. Binszki Teréz és Némedi Imre Vörösmarty Mihály: Szép Ilonka című balladáját adta elő. A rendezvényen a reneszánsz muzsikát a Hollóének Hungarica, középkori magyar zenét játszó együttes szolgáltatta.

A rendeznényen dr. Babity János ajándékcsomagokat adott át a négy fellépő színtársulat rendezőinek.

– Mátyás király ma valóban Szabadkán járt – zárta az ünnepi műsort a főkonzul, majd a vendégeket és a színtársulatokat a Vajdasági Magyar Szövetség székházában megtartott fogadáson látták vendégül.