2024. március 29., péntek

Jó nekünk itt!

Az egyházmegyei zsinatról tartottak sajtótájékoztatót a nagybecskereki püspökségen

Sajtótájékoztatón számoltak be a Nagybecskereki Egyházmegyében 2020-ig tartó zsinati folyamatok eddigi menetéről. „Jó nekünk itt!” mottóval az egyházmegyében első alkalommal tartanak zsinatot.
A zsinat célja az egyházi gyakorlat megújulása. Mint a folyamat követésével megbízott dr. Csiszár Klára pasztorálteológus mondja, ez egy intenzív kegyelmi idő az egyházmegyében. 

A cél: az egyházi gyakorlat megújulása (Kecskés István felvétele)

A cél: az egyházi gyakorlat megújulása (Kecskés István felvétele)

– A munka egyik része, hogy megvizsgáljuk a már működő egyházi gyakorlatot. Ennek kétféle eredménye lehet: vagy rájövünk, hogy az, ami történik, nagyon jó, az emberek úgy találják, hogy az nekik szükséges, és akkor az egyházmegyei zsinatnak az lesz a feladata, hogy ezeket az egyházi gyakorlatokat stabilizálja, megerősítse. De lehet, hogy olyan következtetésre jutunk, hogy mindaz, ami történik, valamilyen okból kifolyólag nem megfelelő. Ebben az esetben a zsinat feladata az lesz, hogy optimalizálja egy kicsit az adott egyházi gyakorlatot. Vagy újakat javasoljon. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, nagyon fontos, hogy az embereket is megkérdezzük – mondja dr. Csiszár Klára. 

Dr. Máté-Tóth András vallásszociológus vezetésével pasztorálszociológiai felmérést végeznek a Nagybecskereki és a Szabadkai Egyházmegyében is. A teljes lakosság megkérdezése mellett az adott plébániaközösségek legaktívabb tagjai körében is végeznek kutatást. Esősorban arra keresik majd a választ, hogy a lakosság – függetlenül attól, hogy hívő-e vagy nem hívő, milyen anyanyelvű – hogyan tekint a katolikus egyházra. És akik bizonyos módon látják az egyháznak a társadalmi funkcióit, jelenlétét, azok milyen korúak, milyen társadalmi réteghez tartoznak, milyen iskolai végzettségűek. 

– A cél az út maga. Az egyházi élet olyan fokon megpezsdül egy ilyen folyamat során, hogy az elkötelezett hívek számára maga a zsinati folyamat egy ünnep. A közreműködésnek, együttműködésnek, aktivitásnak, fantáziának az ünnepe és a lehetősége – mondja a vallásszociológus.

Az egyházközségekben már véleményezték az evangelizációról szóló alapdokumentumot. Amellett még kilenc tematikus dokumentum, valamint a vallásszociológiai tanulmány alapján fogadják majd el a zsinati irányelveket. 

– A zsinatnak egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy meghatározza az egyházmegyénk jövőjét. Tehát ez a meghatározás valójában – eddigi pasztorál terveink öt évre szóltak – szerintem tízéves program lesz, amelyet minden évben újból át akarunk nézni és frissíteni – mondja dr. Német László nagybecskereki megyés püspök.
A 2011-es népszámláláskor Bánátban mintegy hatvanezren vallották magukat katolikusnak. Becslések szerint ma ötvenezren lehetnek.