2024. március 29., péntek

(Újból) ünnepelt Torda

Húszéves a Tordaiak Klubja és a Tordai Újság

A Tordaiak Klubja fennállásának huszadik évfordulóját és a Tordai Újság 90. számának a megjelenését ünnepelték szombaton a bánáti Tordán. A díszülésre több mint kétszáz vendég érkezett a világ minden tájáról. Voltak vendégek Ausztráliából, Kanadából, és Vajdaság 34 településről is érkeztek haza elszármazottak. 
A Tordaiak himnuszával és ünnepi köszöntőkkel kezdődött a díszülés.

A díszülés a Tordaiak Klubjának himnuszával kezdődött (Kecskés István felvétele)

A díszülés a Tordaiak Klubjának himnuszával kezdődött (Kecskés István felvétele)

A műsorban felléptek a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület műkedvelői, és emléklappal köszönték meg az egyesület tagjainak a munkáját. Lázár György, a Tordaiak Klubjának elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke köszöntötték az egybegyűlteket. 
– Mindenkit hazavár a szülőfalu. Ennél fontosabb, jelentősebb nem lehet egy ünnep. Húsz évvel ezelőtt, amikor a Tordaiak Klubja megalakult, úgy döntött, hogy nem feledkezik meg azokról, akik elmentek. S együtt, közösen a nagyvilág magyarságával, próbálja a kapcsolatot tartani a nagyvilágba szakadt tordaiakkal, ápolva az együttműködést, a szülőföldhöz való kötődést, és az hiszem, hogy nagyon eredményesen dolgoztak. Ennek egy fontos közvetítője volt az immár Szórványdíjjal is kitüntetett Tordai Újság – mondta Hajnal Jenő.

A klub és az újság elsődleges feladata pedig az elszármazottak és a szülőfalujukban maradtak közötti kapcsolat ápolása. Ázsián kívül minden földrészen található tordai – hallottuk Lázár Györgytől.

– A Tordaiak Klubjának ma több mint nyolcszáz bejegyzett tagja van, és ha úgy nézzük, hogy ők a családjukkal együtt legalább ezerötszáz-kétezren vannak, akkor a most ezer lelket számláló tordaiaknak elmondhatjuk, hogy akár háromezren is együtt gondolkodunk, együtt érzünk. Együtt fogjuk Tordát tovább éltetni, vinni – mondta a Tordaiak Klubjának elnöke. 

Hajnal Jenő méltatta az egyesület és az újság jelentőségét (Kecskés István felvétele)

Hajnal Jenő méltatta az egyesület és az újság jelentőségét (Kecskés István felvétele)

Az itthonmaradottak pedig megpróbálnak olyan életfeltételeket teremteni, hogy azoknak, akik haza szándékoznak jönni, legyen hova hazajönniük. A szombati ünnepség egyben az elszármazottak találkozója is volt.

– Az utóbbi években sokan elmentek a falunkból a világ minden tájára. Ezért a mi számunkra is, akik itthon maradtunk, sokat jelentenek az ilyen események. Hiszen látjuk, hogy még mennyien vagyunk mi, tordaiak. Ez ad erőt ahhoz, hogy kitartsunk. Mint ahogy újságunk korábbi főszerkesztője is mondta, addig lesz Tordai Újság, amíg van tordai – mondja Dobai János.

Az ünnepség keretében megnyitották a Berényi János Emlékházat, amelyben ezentúl videokonferenciás berendezés is rendelkezésre áll majd. A megnyitó előtt pedig elhelyezték a kegyelet virágait a Tordaiak Klubja egyik alapítójának az emléktábláján.