2024. március 29., péntek

A Novi Sad a bajnok, de hogyan?

A futball-világbajnokság ideje alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk egyéb sportágakról, pedig a versenyek és a bajnokságok akkor sem szűnnek meg, ha egy hónapig minden Ronaldóról, Messiről, Németország utolsó percben szerzett góljáról vagy éppen Neymar színészkedéseiről szól. Nem történik ez másképpen Szerbiában sem, ahol épp az asztalitenisz állóvizét sikerült felkavarni.

Történt ugyanis, hogy a női Szuperliga-rájátszás mindent eldöntő mérkőzését nem játszották le Törökkanizsán. Az első összecsapás az Obilić győzelmével ért véget, a visszavágón viszont hazai pályán megtáltosodtak az újvidékiek, és egy 4:0-s sikerrel kiharcolták a harmadik meccset. Pénteken késő délután aztán érkezett a hír: a Novi Sad megóvta a találkozót, mert szerintük a törökkanizsai terem állapota nem megfelelő. Hasonló eset történt idén a férfiaknál, amikor a Banat csapata Adára utazott, a szabály- és jegyzőkönyv szerint automatikusan a nagybecskereki együttes nyert, mivel a helyiség állapota alkalmatlan volt a játékra. Recskó Emma, a címvédő Obilić játékosa szerint a Novi Sad vezetősége előre kitervelte a lépést, hiszen már a bemelegítéskor is inkább a terem fényviszonyaival foglalkoztak, mintsem a labda pattogására koncentráltak. „Ha őszinték akarunk lenni, Szerbiában bármelyik terem állapotába beleköthetünk, még egy-egy sportcsarnok is tartalmazhat hibákat. Az igazán érdekes ebben a történetben az, hogy mi évek óta ebben a helyiségben játszunk, eddig soha nem volt probléma, ahogyan a hétfői első meccsen sem. Meggyőződésem, hogy az újvidékiek tudták, mi fog történni, s mindezt azért merték meglépni, mert a szövetségben olyan emberek ülnek, akik őket támogatják. Számomra szégyenletes, hogy egy hazai közönség előtt megnyert 4:0-s meccs után annyira nem bíztak a saját játékosaikban – akikkel egész éven át együtt dolgoznak –, hogy inkább jogi úton szeretnék megnyerni ezt a meccset” – nyilatkozta Recskó.

A Novi Sad és a szerbiai asztalitenisz-válogatott képviselője, Makszuti Anetta állítja: „Mi, játékosok nem tudtuk, hogy ez fog történni, velünk is a helyszínen tudattak mindent. Ha mindez nem így lett volna, el sem utazunk. Nem azért küzdöttem, sem én, sem a csapattársaim a visszavágón, hogy játék nélkül nyerjük meg a harmadik meccset.”

Amikor Aleksandar Karakaševićet, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség elnökét kérdeztük a botrányról, csak annyit mondott, ilyen előfordul a pingpongban, megnézik a szabályokat, azután pedig döntenek bajnokság sorsáról.

A határozat gyorsan megszületett, ennek értelmében a harmadik találkozót semleges pályán, Szabadkán kellett volna lejátszani szombaton délután, de az Obilić csapata nem jelent meg a helyszínen. Ennek értelmében az idei győztes az STK Novi Sad lett. A döntéssel lehet vitatkozni, ahogyan arról is elmélkedhetünk, etikus lépés volt-e vagy sem az újvidéki együttestől az óvás. Kérdés továbbá az is, hogy amennyiben az Obilić tudott a problémáról, miért nem javítottak a körülményeken, vagy miért nem kerestek más helyszínt. Azon viszont mindenképpen érdemes alaposan elgondolkodni, hogy szükség van-e minderre egy olyan sportágban, amely éveken belül hatalmas válságot élhet át Szerbiában.