2024. április 23., kedd

Merkel engedékenyebbé válhat migrációs kérdésben?

Az illegális migráció okozta probléma kezeléséről tartott mini csúcsértekezleten próbálta tegnap Brüsszelben álláspontját egyeztetni, illetve közelíteni 16 uniós tagország. Az informális találkozót az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker hívta össze néhány tagállam kezdeményezésére.

A Visegrádi négyek biztosan nem tartoznak közéjük, mert bojkottálták a tanácskozást, amelynek a hivatalos célja, hogy „európai megoldásokat” keressenek a migráció kérdésére az uniós vezetők június 28-án kezdődő, teljes körű csúcsértekezlete előtt. Ennek a találkozónak is az EU migrációs és menekültpolitikája lesz a fő témája, amely megosztja a szervezetet. 

Szakértők kevés esélyt látnak arra, hogy a tagállami vezetők kompromisszumra jutnak a legégetőbb kérdésekben, beleértve a dublini menekültügyi rendszer reformját. A dublini eljárás lényege, hogy a menedékjog iránti kérelmeket azokban az EU-országokban kell elbírálni, ahol egy-egy illegális migráns vagy menekült a hatóságoknál jelentkezett.

A rendszer átalakítása a tegnapi minicsúcs napirendjén is szerepelt. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök fontos javaslatot terjesztett ezzel kapcsolatban a résztvevők elé. Angela Merkel a megbeszélés előtt elmondta: az uniós külső határok védelme és az Európába irányuló illegális migráció megfékezése a véleménycsere kiemelt témái között szerepel.

A német kancellár eddig mereven ragaszkodott ahhoz, hogy a migrációs válságot csak közös és egységes, vagyis mindegyik EU-tag által támogatott egyezséggel próbálják meg kezelni, megoldani. Tegnap már nem zárta ki azt lehetőséget sem, hogy a „kölcsönös előnyök érdekében” két- vagy háromoldalú megállapodásokat kössenek az érintettek.

A minicsúcson az EU nyugati, déli és északi államainak vezetői mellett megjelent Bulgária, Horvátország és Szlovénia kormányfője is.