2024. április 25., csütörtök

Elfogták a híres drogcsempészt?

Hét éve van szökésben, nemrég azt üzente, esze ágában sincs feladni magát

Médiaértesülések szerint Brazíliában letartóztatták Rodoljub Radulovićot, közismert nevén Miša Bananát (69), akit Darko Šarićnak, a Balkán és Európa egyik legnagyobb drogbárójának a munkatársaként tartanak számon. A szerbiai bűnügyi rendőrség 2001-ben szerzett értesülései alapján a montenegrói Šarić a szintén montenegrói Rodoljub Radulovićtyal együttműködve és annak hajóján Kolumbiából a banánszállítmány közé rejtve csempészte a kokaint Európába. Innen ered Radulović Miša Banana beceneve is.

Nela Kuburović igazságügy-miniszter ma még nem tudta megerősíteni, hogy Radulovićot valóban letartóztatták-e, erre vonatkozó hivatalos információ nem érkezett a kormányhoz a nap folyamán. A miniszter elmondta, ha a letartóztatás megtörtént, s a brazil szervek beazonosítják az illetőt, fel fogják keresni a szerb minisztériumot, hogy ellenőrizzék, igényt tartanak-e kiadatására. Kuburović kifejtette, jelenleg annyit tudnak, hogy folyik az azonosítás.

Miša Banana ellen 2011-ben adtak ki körözőlevelet, a belgrádi Felső Bíróság meghagyása alapján. Alapos a gyanúja annak, hogy Šarićtyal együttműködve megszervezte 5,7 tonna kokainnak a csempészését. Hét éve van tehát szökésben, bírósági eljárást folytatnak ellene a távollétében. Korábban már elítélték 12 évre, de felfüggesztették az ítéletet, s új eljárást indítottak.

A sajtó úgy tudja, hogy a brazil hatóságok egy hamisított útlevelet is találtak a gyanúsítottnál, amikor előállították. A szökésben lévő személy a családja közvetítésével 2016-ban azt üzente a szerb hatóságnak, hogy esze ágában sincs feladni magát, s nem bízik a szerbiai igazságszolgáltatásban. Szerinte nem lenne megfelelő az ellene indított tárgyalás. 2009-ben hagyta el az országot, amikor Uruguayban a Balkáni Harcos fedőnevű akció során háromtonnányi kokaint foglalt le a hatóság. 2011 óta az Interpol körözési listáján is szerepel a neve.