2024. április 16., kedd

Evropa mora da zaštiti svoje granice

O migraciji su razgovarali šefovi vlade V-4 i austrijski kancelar

Višegradska četvorka (Mađarska, Češka Republika, Poljska, Slovačka) i Austrija slažu se da Evropa mora biti u stanju da brani svoje granice i da pruži sigurnost svojim građanima, izjavio je Viktor Orban posle sastanka na samitu u Budimpešti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Viktor Orban je rekao da treba biti u stanju okarakterisati odnose između država članica Evropske Unije a ne sukobe. Po pitanju migracija, naglasak treba staviti na pitanja u kojima se može postići konsenzus. Šef vlade je pomenuo dve stvari: zaštitu granice i potrebu za uspostavljanjem izbegličkih kampova van EU. Pitanja koja nemaju konsenzus, kao što je pitanje kvote, ne vrede truda – dodao je premijer.

Stoga je mađarski predlog rešenje onoga što su sposobni da urade u slučaju migracija.

Mnogo se očekuje od austrijskog predstavništva

Viktor Orban je rekao da je u četvrtak održan poseban sastanak. Pre svega, zato što su ugostili austrijskog kancelara, što je uvek čast za Mađarsku. Međutim, ovog puta je bilo više tema za razgovor, kao što su migracija, budžet i saradnja u centralnoj Evropi – u kojima trenutno glavnu ulogu igra kancelar Austrije.

Sastanak je takođe bio poseban zato što je završeno predsedništvo Mađarske u grupi V-4 a koje će u ime Slovačke preuzeti premijer Peter Pelegrini. Postoji samo jedan osećaj bolji od predsedavanja, kada isti možete predati – rekao je Viktor Orban, želeći uspeh svom kolegi.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je bio u poseti kako bi saslušali njegove planove jer će Austrija u narednoj polovini godine predvoditi Savet Evropske Unije. U interesu Mađarske je da austrijsko predsedništvo bude uspešno.

Mađarski premijer je rekao da su pokrenuli i pitanja u kojima nije postignut dogovor između V-4 i Austrije: otvoreno su govorili o pitanju nuklearne energije i austrijskim promenama u sistemu porodičnih dodataka.

Viktor Orban je rekao da je snažno uverenje da Centralna Evropa nije samo deo unije. Što se tiče kulture i hrabrosti njenih lidera, s pravom se nadam da region neće umanjiti snagu EU već ojačati. Pripremamo se za uspon Centralne Evrope a to će biti zahvaljujući slovačkom i austrijskom predsedništvu u Savetu Evropske Unije – najavio je mađarski premijer.

Neće biti tamo na sastanku saveta

Šef vlade, pozivajući se na formalni mini-sastanak samita u nedelju u Briselu, je rekao da su pregovori vlade na najvišem nivou o pitanju azila pripadali Evropskom veću Donalda Tuska a ne Evropskoj Komisiji.

„Shvatamo da u nekim zemljama postoje unutrašnje političke poteškoće, ali to ne može dovesti do panevropskog dela, jer će nastati haos” rekao je, potvrdivši da Evropska Komisija nema zadatak da organizuje samit na vrhu, to je posao predsednika Veća koji je to već učinio, jer će se u četvrtak održati samit o slučaju azila.

Zbog toga V-4 u nedelju neće biti tamo na sastanku. Oni će predstaviti svoje tačke gledišta na sastanku u Briselu sledećeg četvrtka, rekao je Viktor Orban.

Isto mišljenje o pitanjima migracije

Slovački, češki i poljski premijer naglasili su konsenzus zemalja Višegrada i Austrije i važnost zajedničke akcije na konferenciji za novinare. Andrej Babiš, premijer Češke, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je od jula Austrija domaćin predsedavanja EU s kojim V-4 ima isto mišljenje po pitanju migracije.

Premijer Poljske Mateus Moraviecki izjavio je da njegova zemlja ne pripada „prijateljskom krugu” izbeglica, ali je takođe izrazio nadu da će zajednička akcija zemalja Višegrada za kohezione fondove EU i poljoprivredne subvencije dostići cilj.

Slovački premijer Peter Pelegrini smatra važnim zaštitu spoljnih granica EU, jer misli da se sigurnost kontinenta samo tako može garantovati. On je takođe pozvao na redistribuciju sredstava uključenih u naredni budžet.

Premijer je rekao da će Slovačka preuzeti predsedništvo zemalja V-4 paralelno sa Austrijom, koja će biti domaćin predsedništvu EU. „Predsedništva će se održati u komplikovanom periodu, Slovačka želi da pomogne Austriji”, naglasio je.

Izjavio je: „Mi delimo mišljenje po pitanju migracije, Grčka, Španija i Italija su zemlje koje treba da zaštite granice Unije a mi smo dužni da im pomognemo”.

Potrebno je zaštititi Evropu

Sebastijan Kurc je izjavio da će se Austrija fokusirati na pitanje sigurnosti, povećati prosperitet evropskih građana i unaprediti saradnju između država članica u okviru predsedništva EU. Takođe će podržati proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji – dodao je. Austrijski kancelar je naglasio da bi želeli da naprave odbrambenu Evropu i stoga će se usredsrediti na bezbednosti i odbrambenu politiku, posebno na borbu protiv ilegalne migracije.

Austrijski premijer je izjavio da će biti velikog naglaska na suzbijanju ilegalne migracije, jer fokus je zajednička zaštita naših granica. Fronteks treba zaštititi, ne samo u finansijskom smislu, već i u ovom mandatu, kako bi omogućili organizaciji da preduzme akciju protiv krijumčarenja. Dodao je da istovremeno treba da se pomogne onima koji stvarno pate, ženama, deci, starim osobama, bolesnima.

Sebastijan Kurc je naglasio da bi želeli da stvore jedinstvenu Evropu u kojoj se međusobno ljudi poštuju. „Ne možemo sebi priuštiti da stvorimo Evropu različitih klasa” - rekao je.