2024. április 19., péntek

Pomoć za buduće brucoše

U Novom Sadu aktivisti VaMaDisz-a čekaju buduće studente na univerzitetu

Na Univerzitetu u Novom Sadu počelo je prijavljivanje za prijemne ispite. Za mnoge mlade ljude ovo će biti prvi samostalan korak u obavljanju zadataka na srpskom jeziku u velikom gradu, u zavisnosti od toga da li mogu da se upišu na visoko obrazovanje.

Mađarska studentska unija Vojvodine (VaMaDiSz)

Nova kancelarija za svršene srednjoškolce do petka po prvi put u okviru programa integracije visokog obrazovanja naziva „Help Me!“, nudi praktičnu pomoć diplomcima svakog dana od 8 do 13 sati.

U univerzitetskom gradu u Novom Sadu postavljen je štand (na uglu fakulteta gde se nalaze prodavci knjiga). Juče su aktivisti studentskog udruženja pružili pomoć za 76 studenata oko popunjavanja dokumentacije i administracije – saznali smo od Lasla Tamaša, aktiviste VaMaDiSz-a, koji je rekao da je većina njih bila zainteresovana za Prirodno-matematički fakultet, Tehnički fakultet i Pravni fakultet. Ne samo oni koji govore mađarski nego dobar broj mladih koji govore srpski nam se obratio za pomoć prilikom popunjavanja obrazaca. - Danas i sutra računamo na tri puta ovoliko mladih ljudi. Posebnu pažnju poklanjamo činjenici da su univerzitetski fakulteti, u skladu sa dekretom pokrajinskog parlamenta, pružili mogućnost izbora jezika na svojim formularima – rekao je Atila Šoti, predsednik VaMaDiSz-a, i naglasio da će posebnu pažnju posvetiti događajima na Pravnom fakultetu, te preduzeti neophodne mere. Jutros smo proverili da li svaki fakultet ima opciju da se izabere jezik polaganja prijemnog ispita. Od Pravnog fakulteta smo takođe zatražili obrazac. Fakultet se pridržava sudske presude, s jedne strane, i obećanja da će pružiti mogućnost višejezičnosti na ispitu. Na obrascu možete izabrati ne samo jezike u službenoj upotrebi već i jezike nacionalnosti koje imaju nacionalni savet u Vojvodini. Video sam da je ponuđen i crnogorski jezik. Naizgled je sve u redu. Nažalost, u ovom trenutku ne postoje podaci o tome koliko studenata iz Mađarske planira da polaže prijemni ispit na Pravnom fakultetu ove godine.

- Sekretarijati pokrajinske vlade su se složili sa nama da je srpski test B2, koji je najavljen na Pravnom fakultetu, još jedna nacionalna razlika. Prijemni ispit prati test iz srpskog jezika (pismeni i usmeni). Pokrajinska vlada takođe nije dobila nikakve detalje o tome šta se očekuje od studenata, niti šta da spremaju. Ponovo smo se nažalost obratili sudu: putem ubrzanog postupka, u maju smo predali novi zahtev kako bismo utvrdili da li će se napraviti nova nacionalna diskriminacija i da li će se odmah ukinuti prijava iz srpskog jezika. U isto vreme, obratili smo se komisiji za jednake mogućnosti. Skrenuli smo pažnju na ono što se dešava na Pravnom fakultetu. Dužni su da obaveste javnost o ovom slučaju. Institucija može preduzeti korake svojim metodama. Mi pregovaramo sa Asocijacijom srpskih univerzitetskih organizacija jer kao nacionalna organizacija neophodno je zastupati i zaštititi interese mađarskih studenata univerziteta, kao i svih onih koji studiraju u Srbiji. Takođe očekujemo pravi javni odgovor i da Ministarstvo obrazovanja reši ovaj problem.

U 2016.godini tražili smo privremenu meru da se fakultet obaveže da organizuje prijemni ispit na više jezika. Sud je tada odlučio o ovome i obavezao fakultet na višejezični prijemni ispit, jer je postojao rizik da se ispita prijemni te da će doći do diskriminacije. Imajući u vidu da je ovo uspelo, sa druge strane imamo konačnu presudu u džepu, svi ispitanici kažu da do 27.juna možemo verovati da će sud primorati Pravni fakultet da ukine ispit iz srpskog jezika – rekao je Atila Šoti.