2024. április 18., csütörtök

A gyermekbántalmazás megelőzéséért

A Zombori Edukációs Központ (SEC) civil szervezet úgy találta, hogy kiegészítésre szorul a város szociális fejlesztési stratégiája a gyermekbántalmazás megelőzése terén. A módosítási és kiegészítési tervezet elkészítése érdekében szakmai tanácskozásra hívja az érdekelt polgárokat, szakembereket, az oktatási intézmények, a szociális védelemmel foglalkozó létesítmények képviselőit, valamint a döntéshozókat.
A szervezők kidolgozott javaslattervezettel várják az érdeklődőket pénteken 13 órára a Megyeháza első emeleti, 142-es számú irodájába, hogy közösen véglegesítsék a benyújtásra kerülő módosító javaslat szövegét.
A Zombori Edukációs Központ úgy értékeli, hogy Zombor Város vezető helyen áll a szerbiai városok között a gyermekbántalmazást megelőző politika tekintetében, ám ennek ellenére is folyamatosan szembesül ezzel a problémával, és a szociális gondozás fejlesztésének időszerű stratégiája nem tartalmaz intézkedéseket és cselekvési tervet a gyermekbántalmazás elsődleges megelőzésére. Évi szinten a város több mint 100 millió dinárt fordít szociális ellátásra, ám az eszközök fölhasználása a Központ szerint nincsen összhangban a stratégiába foglalt intézkedésekkel. Ugyanakkor az egyesületeknek a város által támogatott szociális-humanitárius gyermekprogramjai között elenyésző számban jelenik meg a gyermekbántalmazás elsődleges megelőzése. Pedig a civil szervezetek az illetékes intézményekkel együttműködve sokat tehetnének ennek érdekében. Éppen ezért kezdeményezte a SEC a gyermekbántalmazás megelőzését célzó polgári akciót, amivel a városi képviselőkre kíván hatni, hogy idén szeptember végéig fogadják el a szociális gondozás fejlesztési stratégiájának módosítását, ami kiterjed a gyermekbántalmazást megelőző intézkedésekre, amelyeket a civilek és az illetékes intézmények közösen valósítanak meg. Ugyanakkor a módosítással azt is el kívánják érni, hogy a 2019-es városi költségvetésben bár 1,5 millió dinár álljon a civilek rendelkezésére a stratégiában lefektetett tevékenységük megvalósítására.