2024. április 23., kedd

A véletlenség öröme

Rakukerámia-alkotótelep Zentán

A Zentai Alkotóház ad otthont a szerdától vasárnapig tartó kilencedik rakukerámia-alkotóműhelynek és tanácskozásnak. A telepet, mint minden évben, ezúttal is Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely polgári társulás vezetője szervezte, és az alkotók az ő meghívására érkeztek a városba. Mivel ez már a kilencedik zentai rakutelep, vannak évről évre visszajáró alkotók, és mindig társulnak hozzájuk újak is, akik még csak most próbálgatják a raku technikát. Ezúttal itt alkot Újvidékről Fődi Éva képzőművész, Ana Popov keramikus és tanítványa, Vlada Holotkov, valamint Ljubica Tankosić, Bukovacról érkezett Jana Vijerg, és a két zentai résztvevő, Gajda Szilvia kerámia-szakoktató és Mezei Erzsébet grafikusművész.

Mezei Erzsébet munkában (Gergely József felvétele)

Mezei Erzsébet munkában (Gergely József felvétele)

A helyszínre már mindenki kiégetett samott agyagalkotásokkal érkezett, és azokat rakuzzák aztán. Mezei Erzsébet elmondta, hogy raku japán eredetű technika, amely a hagyomány által őrzött eszmeiséghez kötődött, de ők az amerikai raku technikát alkalmazzák, amely sokban eltér ettől az ősi hagyománytól:

– Az amerikai raku szabadabb és kötetlenebb, valamint lehetővé teszi a kísérletező alkotói megközelítést, és sok alkotót érdekel, mert sok benne a véletlenszerűség, a kiszámíthatatlanság. A hozott tárgyakat megfelelő mázzal kezeljük, utána gázzal felhevített kemencébe tesszük, kb. 960 fokra, égetjük, majd fémfogóval kiemeljük őket, az izzó tárgyakat fűrészporba tesszük, betakarjuk, lefojtjuk, majd onnan is kiszedjük. Némelyiket vízbe tesszük, de úgy is maradhatnak, és ez megint attól függ, milyen mázat használtunk. Ezúttal is nagyon érdekes alkotások születtek, hiszen az idei tábor témája a kihívás és a kísérletezés volt raku technikán belül – magyarázta Erzsike.

Az alkotók vasárnapig tartózkodnak Zentán, és mindenki hagy itt alkotást, amelyet a nagyközönség majd decemberben a szintén hagyományos Lámpás kiállításon tekinthet meg.