2024. április 18., csütörtök
EMMAUSZ KATOLIKUS FIÚKOLLÉGIUM

Általános iskolásokat is fogadnának

Bánátban megpróbálják minden magyar gyerek számára lehetővé tenni azt, hogy anyanyelvén tanuljon, abban az esetben is, ha a lakóhelyén nincs magyar tannyelvű iskola. Ezért a muzslyai Emmausz kollégiumban ezentúl általános iskolásokat is befogadnak, ők a helybeli iskola magyar osztályaiban tanulhatnának.

Miközben a diákok a bizonyítványosztásra, a vakáció hivatalos megkezdésére várnak, addig a bánáti pedagógusok és kollégiumvezetők már az őszi tanévkezdésre gondolnak. A muzslyai Emmausz kollégiumnak az idén 24 végzőse volt és bőven van hely. Hogy hány új kollégistájuk lesz, az majd a jövő hónap elején esedékes beiratkozáskor derül ki.
– Az általános iskolás gyerekeket is fogadnánk, mégpedig ötödik osztálytól fölfelé. És már van is jelentkező. Nezsényből is szeretnénk két diákot valamiképpen idehozni. Fiúkról van szó, akik befejezték a negyedik osztályt és most mennek majd ötödikbe. Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk megnövelni a diákok számát a muzslyai általános iskolában – mondta Kalapis Sztoján atya, kollégiumvezető.
A kezdeményezést természetesen megelégedéssel fogadták az iskolában.
– Ez az új kezdeményezés, amit a plébános elindított, nagyon pozitív hatással lesz az iskolára is. Mi a legnagyobb magyar nyelven folyó oktatási intézmény vagyunk itt Közép-Bánátban, és támogatjuk ezt a kezdeményezést. Egy gyereket be is írattunk már ilyen módon – mondta Molnár Attila igazgató, aki reméli, hogy a katolikus kollégiummal a jövőben is jó együttműködése lesz az iskolának.
Ezzel lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szórványban élő magyar fiatalok megőrizzék anyanyelvüket. Ugyanakkor a pedagógusok szempontjából is nagyon fontos, hogy legalább megőrizzék a diákok létszámát. Jó hír, hogy mindegyik iskolai előkészítős gyereket beírattak az első osztályba.
– Minden évben kevesebb és kevesebb osztályt írunk be. Úgyhogy lesznek olyan tanárok, tanítók, tanárnők, akik néhány százalékkal a teljes normájuk alatt maradnak majd munkaviszonyban. Ezeknek a pedagógusoknak a rangsora most jelent meg. Ez a kezdeményezés talán megmenthetné néhány kollégám munkahelyét is – mondta Bíró István tanár.
A kétnyelvű muzslyai iskolának egykor 1400, jelenleg csak feleannyi tanulója van. Őszre két magyar osztály indul, összesen 24 tanulóval.