2024. március 29., péntek

Jó a kapásoknak, de árt a kalászosoknak

Ada községben a csapadékos időjárás hátráltatja a betakarítást
Az esőzések miatt lassan halad az aratás (Gergely József felvétele)

Az esőzések miatt lassan halad az aratás (Gergely József felvétele)

A csapadékos időjárás nagyon jót tesz a kapásnövényeknek: a kukoricának, a napraforgónak és a szójának, amelyek mostani állapotukban jó hozamot ígérnek – tudtuk meg Csúzdi Istvántól, Ada község tanácsának mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagjától. Ugyanakkor az esős idő hátráltatja a kalászosok betakarítását, és komoly kiesést okoz a búzánál, amelynek egyelőre mindössze a tizedét takarították be a község területén.

– Az esőre nagy szükség volt, mert áprilisban nyár volt 30 Celsius-fokos melegekkel. Az áprilisi nyár nagy kárt tett a búzában. Ez a mostani csapadékos időszak a kapásnövényekre nézve nagyon jó, de a búzában komoly kárt és kiesést okozhat, ha továbbra is ilyen marad az idő – magyarázta Csúzdi István. – A learatott búzaparcellákon a hozam 30–40 mázsa holdanként. A búza beltartalmi értéke azonban nagyon leromlott. A hektolitersúly értéke 72-73, de mértek már 68-at is. Ha továbbra is esni fog az eső, az a búza számára további romlást és beltartalmi értékvesztést, vagyis a hektolitersúly további esését jelenti. Ha az eső széllel és viharral jön, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a búza megdől. Ahol ez már megtörtént, arra még rosszabb hatással lehet. A szárazság ellenére a tavasszal megjelentek a gombabetegségek is. Különösen a gabonalisztharmat volt jelen nagymértékben. A gabonalisztharmat miatt egyes parcellákat kétszer-háromszor is lepermeteztek. A gabona vetési sűrűsége jórészt az optimális keretek között mozgott, ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy ez a gombabetegség jelen volt, és eléggé tönkretette a levélfelületet. Jelenleg a búza 10 százalékát vágták le, mert mindig beleszólt az aratásba az eső. Ha szárazra fordul az idő, akkor 10 nap alatt végezhetnek a termelők az aratással. Az őszi árpa betakarítása a befejezés előtt áll, 80–90 százalékát már learatták. A hozamok hektáronként 4,5–5 tonna körül alakulnak. Az őszi árpa esetében ez elfogadható hozam. Az árpa minősége is jó, bár ezeket még az esőzések előtt takarították be. A község területén szinte nem is volt tavaszi árpa, mivel a tavasszal a szárazság olyan rossz hatással volt rá, hogy nem volt érdemes megtartani. Nagyobb részét kitárcsázták. A kapásnövények viszont kitűnő állapotban vannak, amelyekre szinte az utolsó pillanatban érkezett az eső. A kukorica most kezdett el kötni, miután a levegő relatív páratartalma elég magas, ezért jónak ígérkezik a növény beporzása. Ha a július és az augusztus nem lesz túl száraz, akkor elég jó termésre van kilátás napraforgóból és kukoricából is. A szója a Tisza mentén, az alacsonyan fekvő területeken nagyon szép, a magasabban elterülő parti földeken viszont a szárazság miatt kisebb növésű. A csapadékos idő azonban jót tett a szójának, amely intenzíven megindult növekedni, és elkezdett virágozni. Nehéz jóslatokban bocsátkozni, de a szója is jót mutat – közölte a községi tanács tagja.

Ada községben egyre nagyobb területen termesztenek repcét, amelynek a betakarítását szintén nem sikerült befejezni az esőzések miatt. Csúzdi István elmondta, hogy a repce hektáronkénti hozama 25–30 mázsa között mozog, ami elfogadható, közepes termésnek számít. Kiemelte: fennáll a veszélye annak, hogy a learatatlan parcellákon az esős időjárás miatt kipereg a szem, ami veszteséget okoz.