2024. március 29., péntek
FORMULA–1

Hamilton könnyed győzelme

Hamilton a futamot is megnyerte és az összesítésben is az élre állt (Fotó: Beta/AP)

Hamilton a futamot is megnyerte és az összesítésben is az élre állt (Fotó: Beta/AP)

Az egész hétvégén kiváló teljesítményt nyújtó Lewis Hamilton magabiztos rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Francia Nagydíjon. A második helyről induló csapattársa, Valteri Bottas versenyét már a rajtnál elrontotta az ezúttal túlságosan agresszívan startoló Sebastian Vettel. A finn defektet kapott, míg a német autójának az eleje tört össze, így mindketten kénytelenek voltak a bokszba hajtani, majd a gyors szervizelést követően a mezőny végéről folytathatták a küzdelmet. Kicsivel később kiderült, hogy Vettel nem ússza meg ennyivel, hiszen a versenybíróságtól még öt másodperces büntetést is kapott felelőtlen manővere miatt.

Nem ők voltak az egyedüliek, akik összeakadtak a rajtot követően. Két hazai pilóta, Pierre Gasly és Esteban Ocon kakaskodását követően a biztonsági autó lépett a színre, hogy hat kört követően végre elindulhasson a verseny. Hamilton első helyét sem ekkor, sem később nem fenyegette senki, mögötte Max Verstappen haladt. Carlos Sainz egy ideig szépen tudta magát tartani a harmadik helyen, az idő előrehaladtával azonban Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen is megelőzte. Vettel remek ütemben zárkózott fel, a verseny felénél már az ötödik helyen haladt, igaz, hátránya nagynak volt mondható az előtte haladókkal szemben. A kerékcserék az élmezőnyben nem hoztak változást.

A futam második felében Räikkönen kapcsolt nagyobb sebességre, és üldözőbe vette a harmadik helyen haladó Ricciardót, akit remek csatában meg is tudott előzni. A futam végén Lance Stroll defektje okozott riadalmat. A kanadai a kettes szektorban állt félre, így az utolsó körökben virtuális biztonsági autó is szerepet kapott. Bottas, aki Vettelhez hasonlóan szépen zárkózott az élmezőnyhöz, a végén próbálkozott ugyan még egy támadással a hatodik helyen haladó Kevin Magnussennel szemben, de mivel nem járt sikerrel, kénytelen volt megelégedni a hetedik hellyel. Ez mindenképpen csalódással tölthette el, hiszen a szombati időmérőn minimális volt csak a hátránya a világbajnoki címvédő csapattársával szemben, így ő is, és a Mercedes is joggal reménykedhetett abban, hogy megszerzi a második helyet, és ezzel az istálló kettős győzelmet arat.

A futamot megnyerő Hamilton az összesítettben ismét az élre állt, a rajtnál elhamarkodott manővert bemutató Vettel 14 pontos lemaradással követi. Sok ideje nincs a kesergésre a németnek, hiszen a jövő hétvégén az Osztrák, két hét múlva pedig a Brit Nagydíjon lesz lehetősége a javításra. A Formula–1 történetében ugyanis először egymást követő három hétvégén is futamot rendeznek.

Eredmények, Francia Nagydíj: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:30:11,385, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 7,090 másodperc hátrány, 3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 25,888., 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 34,736, 5. Sebatian Vettel (német, Ferrari) 1:01,935 perc hátrány, 6. Kevin Magnussen (dán, Haas Ferrari) 1:19,364 perc h. stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 145, 2. Vettel 131, 3. Ricciardo 96, 4. Bottas 92, 5. Räikkönen 83, 6. Verstappen 68 pont stb.

Konstruktőrök: 1. Mercedes 237, 2. Ferrari 214, 3. Red Bull 164, 4. Renault 62, 5. McLaren–Renault 40, 6. Force India 28 pont stb.

A következő versenyt, az Osztrák Nagydíjat július 1-jén rendezik meg.