2024. április 19., péntek

Eljárás Shaqiri és Xhaka ellen

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közölte, eljárást indított a két albán származású svájci játékos, Shaqiri és Xhaka ellen, mert kezükkel kétfejű sast formázva ünnepelték a gólokat a Szerbia ellen játszott meccsen – közölte a Blic napilap, svájci forrásokra hivatkozva.

A Szerb Labdarúgó-szövetség az eset miatt panaszt tett a FIFÁ-nál, amely fegyelmi eljárást indított. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ugyanakkor eljárást kezdeményezett a Szerb Labdarúgó-szövetség ellen is, a szerb szurkolók sértő és politikai skandálása, továbbá Mladen Krstajić, szövetségi kapitány ellen a mérkőzést követő, állítólagos kijelentései miatt. A szövetség nem közölte, a szurkolók milyen politikai üzenetére gondolt, ami pedig Krstajićot illeti, valószínűleg a játékvezető, Felix Brych bíráskodásáról van szó, azaz a VAR-technológia és a hágai törvényszék összehasonlítása.

A FIFA egyébként tiltja a politikai állásfoglalásokat a pályán, sőt semmilyen rasszista, homofób, kirekesztő célzást nem tűr a stadionokban, sem a rajongók, sem pedig a játékosok részéről.