2024. április 16., kedd

Idéző énekek útján

Zenei utazás volt Bakos Árpáddal és Tóth Szilárddal a szabadkai VM4K klubtermében

Csütörtökön este sem unatkoztak azok, akik Szabadkán a VM4K klubtermébe látogattak, hiszen Bakos Árpád és Tóth Szilárd adott elő rendhagyó hangszerekkel rendkívüli dalokat. Az Idéző énekek útján a koboz és a török lant, valamint Bakos Árpád énekhangja vezette a hallgatóságot a múltba, különböző tájegységekről származó dalokkal.
– Egy meglepetés hangszert is hoztam magammal, ez a hosszi furugla. Régen használtam ezt a hangszert, és alig várom, hogy ismét játszhassak rajta. Olyan dalokkal készültünk, amelyek nem túl agresszíven és harsányan beszélnek a dolgainkról, remélhetőleg a közönség is élvezni fogja őket. A megszokott repertoárt hoztuk, főleg a moldvai tájegység dalait, de általános, ismert népdalainkból is szemezgetünk – hallhattuk Bakos Árpádtól, aki a vajdasági zenei élet kiemelkedő egyénisége.
A zenekarból Bakos Árpádot Tóth Szilárd kísérte, aki török lanton játszott.
– Kamasz korom óta ismerem Bakos Árpádot, azóta tanulok tőle, ő a mesterem. Ez egy lavta, török lant, amelyet a török népzenében is használnak, hét húrja van. Egyik lant sem egyszerű, mindegyik egészen különleges hangzású, tehát a lavta is egy igen különleges hangzásvilággal rendelkezik, nem is lehet őket összehasonlítani – mesélte Tóth Szilárd a hangszerről.