2024. április 20., szombat

Robbanás történt a zimbabwei elnök kampánygyűlésén

Az államfőnek nem esett baja, biztonságos helyre szállították - közölte az elnöki szóvivő. Több más résztvevő azonban megsebesült.

George Charamba szóvivő a robbanás után nem sokkal elmondta: egyelőre nem egészen világos, mi is történt, de feltehetően vannak sebesültek, mivel a robbanás a kampánygyűlésen felállított VIP-sátorban következett be. Későbbi zimbabwei sajtóértesülések szerint sebesüléseket szenvedett Kembo Mohadi alelnök, Oppah Muchinguri-Kashiri környezetvédelmi miniszter, illetve Constantino Chiwenga alelnök felesége, Mary Chiwenga. Az internetre feltöltött képek alapján egyik sebesült állapota sem tűnik súlyosnak. A 75 éves Mnangagwa testi épségét látszanak igazolni azok a fényképek is, melyen az elnök és Chiwenga alelnök a robbanás sebesültjeit látogatják egy kórházban.

A világhálóra feltöltött egyik videofelvételen az látható, hogy a nem túl nagy erejűnek tűnő robbanás Mnangagwa pódiuma mellett történt, pillanatokkal azután, hogy a híveihez szóló elnök elhagyta az emelvényt. A zimbabwei sajtó egy része már az elnök elleni "merényletkísérletként" emlegeti a robbanást. Zimbabwéban július végén elnök- és parlamenti választásokat tartanak.

Az elnök később elítélte a robbantást. Kijelentette: e "gyáva tett" nem fogja megakadályozni az országot a szabad és békés választások megtartásában. Hozzátette: a robbanószerkezet tőle egy arasznyira lépett működésbe, de "még nem jött el" az ő ideje. Mnangagwa legfőbb kihívója, a 40 éves Nelson Chamisa pedig kijelentette: a politikai erőszak semmilyen formája nem fogadható el.