2024. április 23., kedd

Illegális bevándorlás - A líbiai parti őrség mintegy száz migránst mentett ki a Földközi-tengeren

A líbiai parti őrség 97 afrikai migránst mentett ki a Földközi-tengeren, keletre Tripolitól - közölte Ajúb Kaszem, az észak-afrikai állam haditengerészetének szóvivője

A mentést a líbiai fővárostól 150 kilométerre keletre fekvő Zliten település partjai előtt hajtották végre. A gumicsónakkal utazók között volt 22 nő és 26 gyermek is - mondta Kaszem, aki szerint az embereket elsősegélyben részesítették, majd átadták őket Tripoliba, az illegális bevándorlást ellenőrző központnak, amely egy haditengerészeti bázison üzemel.

A Proactiva Open Arms spanyol civilszervezet (NGO) szerint mintegy ezer migráns került vészhelyzetbe Líbia partjai előtt. Az NGO közölte: hajójuk a közelben van, de azt az utasítást kapták az olasz hatóságoktól, hogy hagyják a mentést a líbiai parti őrségre, amely visszaszállítja őket az észak-afrikai államba.
Úgy tudni, a migránsok többsége eritreai.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton közölte: a civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben.
A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.