2024. április 24., szerda

Folytatódik a brüsszeli párbeszéd

Három hónap elteltével holnap Brüsszelben Frederica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő meghívására folytatódik Belgrád és Pristina technikai párbeszéde. A küldöttséget vezetők, Marko Đurić és Avni Arifi két napon át egyeztetnek az eddigi megállapodásokról, és előkészítik Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói elnök vasárnapi találkozóját. Marko Đurić szerint Pristina továbbra sem hajlandó a kompromisszumra. A Tanjug nem hivatalos információja szerint a szerb delegáció tagjaként Ivica Dačić külügyminiszter is Brüsszelben lesz.

A kétoldalú találkozóra az EU főképviselőjével holnap 15 és 16 óra között kerül sor, ezt követően pedig háromoldalú megbeszélést terveznek. A főképviselő és az elnökök  folytatják munkájukat az átfogó normalizációval foglalkozó párbeszéd szakaszában, megvitatják a meglévő megállapodásokat, tájékozódnak az eddig elért eredményekről, és megvitatják a további lépéseket az elkövetkező intenzív tárgyalási időszakról, jelentette be az Európai Külügyi Szolgálat. A találkozó előtt Hasim Thaci kijelentette, a ,,befejező szakasz első tárgyalásáról” van szó. Brüsszelben ezt nem erősítették meg. Ezzel egyidejűleg Pristina azt állítja, Thaci Brüsszelben a koszovói parlament mandátuma nélkül tárgyalni szeretne Belgráddal.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök kijelentette, a vasárnapi, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásában nehéz tárgyalásokra számít, de továbbra is Szerbia érdekeit helyezi előtérbe és a kompromisszumért áll ki. Szerinte ez még egy alkalom lesz arra, hogy Belgrád kifejezésre juttassa nézeteit: ‒ Újabb lehetőség nyílik, hogy hangoztassuk álláspontunkat, hogy kiálljunk hazánkért és népünkért, tiszteletben tartva közben a másik felet – üzente a szeb elnök. Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói elnök idén március 23-án tárgyaltak utoljára.