2024. március 28., csütörtök

Határtalan játék a határidőkkel

Tényleg elkészül az év végéig a 10-es közúti folyosó? – A kormány jövőre ötmilliárd eurót költ útépítésre

„Az év végére meglesz” – elég sokszor hallottunk már hasonló ígéretet szerbiai infrastrukturális projektumok kapcsán, az olvasó a leggyakrabban egyszerűen hozzáteszi magában a tapasztalatai és humorérzéke által diktált mondatot: csak azt nem mondták meg, melyik év végére. Nos, Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter a minap megmondta: 2018 végére elkészül a 10-es közúti folyosó, tehát a görög tengerpart felé vezető út szerbiai szakaszát jövőre már teljes mértékben autóúton tehetjük meg. A tárcavezető éppen egy Bancarevo és Crvena reka közötti 12 kilométeres szakasz aszfaltozásának kezdetén vett részt, s azt mondta, nincs ok arra, hogy tovább tartsanak a munkálatok, hiszen az autóút legnehezebb részét, a Grdelica-szorosnál és a Sićevo-szorosnál zajló építést már befejezték. A 10-es korridor elkészülésének köszönhetően a felmérések szerint 10–20 százalékkal csökken majd a halálos kimenetelű balesetek száma az érintett országrészben, de az áruszállítás, utasforgalom költségei is 20–25 százalékkal alacsonyabbak lesznek. Annak ellenére, hogy még nem készült el teljesen, az idén várhatóan 54 millióan haladnak tovább úti céljuk felé ezen az útvonalon, ami a 2012-es adatokhoz képest 20 milliós növekedést jelent – emlékeztetett a friss aszfaltot elemző miniszter.

Természetesen most sem vehető teljesen biztosra az, hogy valóban elkészül-e az év végéig ez a rendkívül fontos közlekedési folyosó. Ha sorra vesszük a határidőkről szóló eddigi ígéreteket, egészen tartalmas lajstromot állíthatunk össze, nem hónapokkal, hanem évekkel tolódott későbbre az idők során a kivitelezés határideje. A Szerb Haladó Párt hatalomra kerülésekor 2014-et jelölte meg az új kabinet a munkálatok zárási idejeként, akkor Milutin Mrkonjić szerbiai szocialista párti miniszter volt illetékes az ügyben. Aztán ezen az ígéreten csakhamar módosítani kellett, mivel a munkálatok nem haladtak a várt ütemben. Zorana Mihajlović első ígérete már 2017 végére vonatkozott, ezt követően tavaly ő is módosította korábbi becslését: 2017 közepe óta úgy tudjuk, hogy 2018 végéig készül el az autóút.

Tévedés lenne azt állítani, hogy csupán a Szerb Haladó Párt vagy a Szerbiai Szocialista Párt illetékesei követték el a megalapozatlan ígéretek vétkét. A demokrata kormány idején az ezer eurós részvényekről elhíresült Mlađan Dinkić pénzügyminiszter is szemrebbenés nélkül kijelentette egy alkalommal, hogy még 2011-ben kész lesz a 10-es közúti folyosó. Boris Tadić korábbi államfő még 2009-ben értékelte úgy, hogy az aktuális kormány befejezi a munkálatokat, amire – mint ezt az ábra mutatja – a mai napig sem került sor, nemhogy a demokrata kormány mandátumának lejártáig. A 10-es korridor kapcsán a legtöbb határidőt mégis Mrkonjić mondta, ő a különböző szakaszokra vonatkozóan külön-külön, valamint az autóút egészére vonatkozóan is adott téves információkat nem egyszer.

A kérdés kapcsán egy hónapokkal ezelőtti interjúban Mahmut Bušatlija építész egyszerűen úgy fogalmazott: mindig jelzésértéke van annak, hogy ki szab határidőt, politikus vagy építész szakértő. Majd hozzátette: a szóban forgó korridor kapcsán, sajnos, az esetek többségében politikai ígéreteket hallhattunk.

Az éveken át késő munkálatokkal az a gond, hogy idővel veszítenek a jelentőségükből akkor, amikor befejeződnek. A közlekedési szakértők szerint már most létezik számos alternatív útvonal, így az autóút közel sem valósítja majd meg azt a hasznot, amivel, mondjuk, 2009-ben még Tadić számolhatott volna. A legújabb becslések szerint, ha elkészül az autóút, valamivel nagyobb lesz a forgalom, de az 5–10 százalékos emelkedés már bátor jóslatnak számít.

Az illetékes tárcavezető mindenesetre már a 2019. évi, útinfrastruktúrát érintő költekezést tervezi, bejelentette, hogy a kormány ötmilliárd eurót különít el csak erre a célra. Hogy hol terveznek útépítéseket? Kezdetét veszi az úgynevezett Morava menti korridor kiépítése, a szintén sokat késlekedő 11-es folyosó Preljina és Požega közötti szakaszának építése, továbbá a Béke útjának nevezett Niš–Merdare–Priština autóút projektuma. A Fruška gorán áthaladó autóút kereskedelmi megállapodása is várható még az idén, a héten elindulnak az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Legújabb kijelentésében Mihajlović megkockáztatta, hogy már szeptemberre elkészül a 10-es útvonal, igaz, az alagutakat majd novemberben fejezik be, így csak ezután adhatják át a forgalomnak.