2024. április 25., csütörtök

Bormustra a Tiszavirág sétányon

A zentai Tiszavirág Fesztivál legnépszerűbb helyszíne a nagyszínpad mellett ezúttal is a Bortér volt, ahol számos vajdasági borászat isteni nedűit kóstolhatták meg a jóféle borok kedvelői.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Ments András, a rendezvényhelyszín szervezője és a borkóstoló, ill. a borverseny műsorvezetője szerint az elmúlt években sokat fejlődtek a vajdasági borászok, s a vörösborok esetében egyre inkább szétválasztódnak a barrikolással (pörkölt fahordóban erjesztett vagy érlelt bor), illetve a reduktív eljárással (oxidáció kizárásával) készült borok. Ez utóbbiaknál az a lényeg, hogy megőrizzék a szőlőben lévő „primer” illat-zamat anyagokat, és átmentsék a borba. Az ilyen típusú borokhoz illatos szőlőfajták (pl. chardonnay) alkalmasak, s komoly lehetőség nyílt arra, hogy ezek a borok bekerüljenek az éttermek világába, hiszen a fesztiválon jelen lévő borászok egyike magyarországi Michelin-csillagos éttermekbe is szállítja a termékét.

– Kiváló borok vannak, amelyek a világ bármely részén megállnák a helyüket egy versenyen – hangsúlyozta Ments. Hozzátette azonban, hogy a széles népréteg borkultúrájának kellene felnőnie ahhoz, hogy – akinek a pénztárcája is megengedi – egy étteremben elfogyasztott vacsora mellé a megfelelő bort is ki tudja választani. Lényegében azért is kezdtek együttműködni a borászokkal, hogy kiderítsék, a hétköznapi emberek miképpen ítélik meg ezeket a borokat.

Bor-sajt párosítást is rendeztek. Azért vágtak bele a tesztelésbe, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy az adott ízvilág mellé milyen aromájú borokat lehet párosítani. A fesztivál látogatóit nem volt könnyű meggyőzni, hogy csatlakozzanak a sajt- és borkóstolóhoz. Akik mégis vállalkoztak rá, a sajtokat elég jól összepárosították a borokkal: a füstölt sajt mellé szinte kivétel nélkül vörösbort választottak. A kecske-, illetve natúr sajtok esetében kevésbé találták el a hozzájuk illő borfajtát.