2024. április 19., péntek

Igazgatóváltás, feljelentés, (újbóli) próbaüzemeltetés…

Egyre átláthatatlanabb a nagybecskereki vízgyár körüli helyzet

Amikor tavaly ilyenkor elkezdődött a nagybecskereki vízgyár próbaüzemeltetése, az illetékesek közül mindenki azt hangoztatta, hogy 13 év után megoldódott a legnagyobb bánáti város vízellátása.

Egy év elteltével azonban nemcsak hogy ez nem valósult meg, hanem még távlatilag sem tudja senki megjósolni, hogy mikor lesz vége ennek a huzavonának.
A napokban a városi képviselő-testület ülésén leváltották Ivan Devićet, a Városi Vízművek igazgatóját (annak ellenére, hogy időközben benyújtotta a lemondását), az Együtt a vízért polgári társulás pedig a vízgyár körüli visszaélések gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tett ismeretlen személy ellen. Ezzel azonban korántsem tisztázódott a helyzet.
Amikor – többszöri halasztás után – tavaly végre elkészült a berendezés, kiderült, hogy a szerbiai törvények nem teszik lehetővé azt, hogy magántulajdonban levő vállalatra bízzák egy város ivóvíz-ellátását. A beruházó ugyanis egy magáncég volt. A köztársasági kormány bevonásával tárgyalások kezdődtek arról, hogy mi legyen a létesítmény sorsa. Ennek részleteiről azonban a közvélemény nem kapott egyértelmű tájékoztatást. Az elképzelés az, hogy majd az állam átveszi a berendezést és az önkormányzat rendelkezésére bocsátja.
Felvetődött a kérdés, hogy ki a felelős a félresikerült beruházásért. A helyi parlament hatalmi többsége Ivan Dević menesztésével válaszolt a dilemmára. Pedig nem ő, hanem a Városi Vízművek korábbi igazgatója írta alá a szerződést, Nagybecskerek polgármesterének a jelenlétében és a szerbiai kormány garanciája mellett.
A 11 ellenzéki pártot és civil szervezetet tömörítő Együtt a vízért polgári társulás próbálta világosabbá tenni a helyzetet az elmúlt hetekben. Ennek céljából hivatali visszaélés gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tettek ismeretlen személy ellen. A feljelentők szerint ugyanis a közbeszerzési eljárásban, valamint a berendezés próbaüzemeltetése folyamán is történhettek hivatali visszaélések.
Egyelőre azt sem tudni, hogy milyen pénzekből és mennyiért veszi át az állam a berendezést. Azt is tisztázni kell, hogy a kapacitás megfelel-e a követelményeknek. Ennek érdekében hamarosan – egy év után újból – megkezdik a vízgyár próbaüzemeltetését.
Arról azonban, hogy mikor kerül majd az egészségügyi törvényszabályoknak megfelelő, arzénmentes víz a nagybecskereki vezetékbe, jelenleg senki sem tudja megjósolni.