2024. április 24., szerda

Fábri Béla emlékére

Június 18-án, hosszú betegség után elhunyt Fábri Béla, okleveles vízépítő-mérnök, a Hívogató együttes prímása, a Tisza örök szerelmese. Zentán született pedagógus családban, és már középiskolás korában eldöntötte, hogy életét a Tisza, a vajdasági vízügy fejlesztésének szenteli. Gimnazistaként és egyetemistaként is rengeteg időt töltött szeretett folyóján. Egyetemi szemesztereit kiváló eredménnyel teljesítette a budapesti Műegyetem Vízépítő-mérnöki Karán. Ekkor került kapcsolatba a táncházi zenével. Halmos Béla és Sebő Ferenc táncházaiban fejlődött. Zentai vízépítői munkába-állásával egy időben kezdett el muzsikálni a Hívogató együttesben a 80-as évek elején. Zenei tevékenységét koncertek, TV-felvételek, budapesti Táncház-találkozós fellépések, állandó táncházak és Etnocamp táboros oktatómunka jelentette. Ezekben az években, népzenész létével párhuzamosan, a zentai DTD egyik vezető mérnöke, majd igazgatója volt.
Az 1991-es háború Szegedre sodorta családjával: feleségével, gyermekeivel: a tizenegy éves Erzsikével és a hétéves Ágikával. Népzenei munkája megszakadt, innentől a környezetvédelemnek szentelte életét: talaj- és talajvíz-kármentesítéssel foglalkozó céget alapított, a Rewox Hungária Kft.-t. A cég vezérigazgatójaként betegségéig számos vízminőség-védelmi szempontból fontos fejlesztésen dolgozott munkatársaival Magyarországon, valamint Vajdaságban és Romániában egyaránt. 2017-ben a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara örökös tagjává választotta.
A 62 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Fábri Bélát a zentai városi temetőben ma, június 22-én 13 órakor helyezi örök nyugalomra gyászoló családja.