2024. április 26., péntek

Kinek öröm, kinek üröm

Szerbia jövő héten két új tárgyalási fejezetet nyithat meg, az elvégzendő feladatok listája viszont hosszú

Elégedett az Európai Parlament Szerbiáról szóló határozatjavaslatával Jadranka Joksimović, európai integrációs miniszter. A határozatjavaslatban elégedettséggel nyugtázzák a szerbiai reformokat, valamint megállapítják, hogy 2025. év a csatlakozás éveként nem teljesíthetetlen cél. A hiányosságokról szólván Joksimović röviden annyit mondott, hogy az EP álláspontja szerint Szerbiának elsősorban a joguralom, az igazságügy és a sajtószabadság területén kell fokoznia reformtevékenységét.

A határozatjavaslat, amelyről majd novemberben szavaz az EP, elismerően szól a szerbiai gazdaságról, valamint arról, hogy az ország kiveszi részét a térség országai közötti megbékélés folyamatából – emelte ki Joksimović, megerősítvén, hogy a jövő héten két újabb tárgyalási fejezetet nyithat meg, a 33.-at (költségvetési és pénzügyi rendelkezések), valamint a 13.-at (halászat). Előbbi azért fontos, mert ennek alapján készül fel Szerbia a közös uniós költségvetésben való részvételre, utóbbi pedig azért, mert elérhetővé teszi azokat az uniós pénzeket, amelyekből fel lehet majd újítani a szerbiai halállományt – magyarázta a miniszter.

A hírügynökségi jelentések szerint David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője a Szerbiát szellemként kísértő hiányosságok listáján a joguralom, az unióssal össze nem hangolt külpolitika, az igazságügy és a sajtószabadság mellett a Szerbiai Képviselőházat is megemlítette. McAllisternek az a benyomása, hogy a köztársasági parlament nem látja el a végrehajtó hatalommal szembeni ellenőrző hatáskörét, illetve feladatát. A Belgrád–Pristina-párbeszéd is a jelentéstevő fókuszába került, azaz megállapította, hogy mielőbb el kellene fogadni a felek kapcsolatát rendező, kötelező erejű megállapodást.

A Szerbiai Képviselőház munkájával kapcsolatos kritikus hangvételű megállapításra reagált Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt parlamenti képviselője, aki teljes mértékben egyetért a jelentéstevővel, sőt, még nála is szigorúbb. A képviselőház nemhogy ellenőrző feladatának, hanem törvényhozói feladatának sem tesz eleget – állapította meg Jerkov, hozzátéve, hogy a parlament az utóbbi hét hónapban kizárólag összevonva vitázott az összes beterjesztésről, a Szerb Haladó Párt pedig ostoba módosítási indítványok tömegét nyújtja be minden egyes beterjesztésre, ekképpen ellehetetlenítve, hogy a képviselőház érdemi vitát folytasson a többi párt, illetve frakció módosítási indítványáról. A végrehajtó hatalom és Aleksandar Vučić államfő teljes mértékben rátenyerelt a Szerbiai Képviselőházra – tette hozzá Jerkov.