2024. március 28., csütörtök

A béke a Balkánon teljesedik ki

2022-ig elkészülhet a Belgrád–Szófia autópálya

Szerbia európai uniós útjáról, a koszovói kérdés rendezéséről, a nyugat-balkáni térség stabilitásáról, Szerbia és Bulgária együttesen megvalósított infrastrukturális projektumairól és egyéb, a két ország közötti kapcsolatok erősítését szolgáló témákról tárgyalt tegnap Belgrádban Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Rumen Radev, Bulgária államfője, aki kétnapos látogatásra érkezett az országba. Az államfők egyetértettek abban, hogy sem Szerbia és Bulgária jövőjét, sem a térség többi országának a jövőjét nem terhelheti tovább az olykor súlyos nézeteltérésekkel és összetűzésekkel terhelt múlt.

Radev és Vučić elvonul a tiszteletbeli gárda előtt (Fotó: Beta)

Radev és Vučić elvonul a tiszteletbeli gárda előtt (Fotó: Beta)

A Szerbia és a Bulgária közötti politikai-gazdasági kapcsolatok folyamatosan javulnak, a politikai párbeszéd immár a lehető legmagasabb szinten valósul meg, ez pedig a gazdasági kapcsolatok erősítését is elősegíti – értékelte Vučić, majd beszámolt arról, hogy tavaly a két ország közötti árucsere-forgalom elérte az egymilliárd eurót 2016 óta 53 százalékkal növekedett – tette hozzá a szerb államfő, a továbbiakban pedig a bolgár turisták Szerbia iránti érdeklődéséről számolt be, kiemelvén, hogy a bolgár turisták harmadik helyen állnak a Szerbiába látogató turisták listáján.

Az infrastrukturális és energetikai projektumok témájában elsősorban a Niš–Dimitrovgrad távolsági földgázvezeték, a 10-es közlekedési folyosó keleti ágának a kiépítése, valamint a Niš–Dimitrovgrad vasútvonal korszerűsítése szerepelt napirenden. A felek ma megtekintik a 10-es közlekedési folyosó keleti ágán folyó munkálatokat. A szóban forgó autópálya-hálózatnak ez a szakasza köti majd össze Belgrádot és Szófiát. A szerb államfő a tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta, a szerbiai szakasz az év végéig elkészül, Radev pedig reményét fejezte ki, hogy 2022-ig befejezik a bolgár szakaszt is. A szóban forgó projektum keretében eddig leszerződött munkálatok értéke meghaladja a 341 millió eurót.

Tekintettel a Szerbiában élő bolgár nemzeti kisebbségre, a felek az emberi és a kisebbségi jogok témájára is kitértek. Vučić ígéretet tette arra, hogy hamarosan jobbá válik a bolgár nemzeti közösség egészségügyi ellátása és anyanyelvi oktatása. Ennek érdekében belátható időn belül munkacsoport alakul, amely majd ezzel a kérdéssel foglalkozik – tette hozzá a szerb államfő. Mint kifejtette, Nišben a közelmúltban megnyílt a térség egyik legmodernebb klinikai központja, amely a bolgár nemzetiségű polgárokat is fogadja, de ugyanez a helyzet a belgrádi Katonai Orvostudományi Akadémiával is. Radev és Vučić ma a bolgár nemzeti kisebbség képviselőivel is találkozik, az elmondások szerint azzal a céllal, hogy mindketten tájékozódjanak problémáikról, és Vučić megoldási javaslatokat fogalmazhasson meg.

Radev országa további támogatásáról biztosította az európai integráció útját járó Szerbia államfőjét. A nyugat-balkáni térség stabilitása kizárólag a térség országai európai jövőjének a függvényében erősödhet – emelte ki a politikus, és reményét fejezte ki, hogy Szerbia 2025-ben valóban az EU teljes jogú tagállamává válhat.

– A történelmi megbékélésnek, amelyre támaszkodva a modern Európa felépült, a balkáni térségben kell kiteljesednie. Vučićtyal tisztában vagyunk ezzel a ténnyel, és ennek szellemiségében alakítjuk a kapcsolatokat országaink között – fogalmazott Radev.

Koszovó témája kapcsán a bolgár államfő abbéli véleményének adott hangot, hogy a párbeszéd során figyelembe kell venni Szerbia álláspontját, ellenkező esetben lehetetlen hosszú távú megoldást kieszközölni. A feleknek érdemes mielőbb közös nevezőre jutniuk, hogy Szerbia zavartalanul haladhasson előre az európai integráció útján – nyomatékosította Radev.

A bolgár államfőt Ana Brnabić kormányfő is fogadta. A felek szerint hatalmasak a lehetőségek a két ország közötti bilaterális és gazdasági kapcsolatok erősítésére. Szerbia különösen érdekelt a földgázprojektumokban, ezért a döntéshozók figyelemmel kísérik az ehhez a területhez kapcsolódó nemzetközi projektumokat – emelte ki Brnabić, aki az idegenforgalom témájára kitérve elmondta, hogy 2016-ban több mint 88 ezer bolgár turista látogatott el Szerbiába, tavaly azonban 3,6 százalékkal növekedett a bolgár vendégek száma, 2018 első négy hónapjában pedig a múlt év azonos időszakához képest 10 százalékkal.