2024. április 19., péntek

Minden adat egy kattintásra

Vége szakad a papíralapú ügyintézésnek

A legmagasabb műszaki és biztonsági előírásoknak megfelelően helyezték el az Állami Adatközpontban az anyakönyvi kivonatokat tároló központi nyilvántartási adatállományt, amely több mint 30 millió adatot tartalmaz Szerbia állampolgárairól.

Az év végéig minden egyes anyakönyvi kivonat digitalizálását el kell végezni az anyakönyvi kivonatokról szóló törvény módosítása értelmében, Ezt szerdán fogadta el a Köztársasági Képviselőház. A digitalizációnak köszönhetően a helyi önkormányzatok kizárólag a központi adattároló rendszer alapján fognak működni.

A Stop a bürokráciának elnevezésű projektum keretében a minisztériumi költségvetésből 33,6 millió dinárt irányoztak elő a legfontosabb nyilvántartási dokumentumok (születési anyakönyvi kivonat, házassági levél, halotti anyakönyvi kivonat) digitalizálására.

– Az állampolgárok számára mindez azt jelenti, hogy nem kell többé kikérniük ezeket az okiratokat, kivéve, ha nem személyes okból szeretnék ezt megtenni. A tisztviselők hozzáférhetnek majd az adatrendszerhez, és megnézhetik az adatbázisban szereplő összes adatot. Így nem lesz többé szükség arra, hogy felmutatásra kérjék az említett dokumentumokat – mondta Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

Hozzátette, hogy a közeljövőben az állampolgársági bizonylat is bekerül e digitalizált rendszerbe, így bárhol Szerbiában kérhetik a polgárok, mint jelenleg az anyakönyvi kivonatokat.

A miniszter elmondta, hogy a digitalizáció első lépéseinek az eredményei máris észlelhetőek.

– Csupán az év első öt hónapjában mintegy 30 százalékkal kevesebb anyakönyvi kivonatot nyomtattunk ki, mint az előző év azonos időszakában. Ez jelentősen jobb eredmény, mint az előző évben, amikor ez az arány 24 százalékos volt. E tendencia azt sugallja, hogy év végére 70-80 százalékkal kevesebb lesz a nyomtatott kivonatok száma – hangsúlyozta Branko Ružić.

Bejelentette a digitalizáció egyik újdonságát is, amely a gazdák számára lesz jelentős.

– Október közepétől egy kísérleti projektumot indítunk, amely során egy új szoftver kidolgozására kerül sor. Az eInspektor nevű program a közegészségügyi, a kereskedelmi és a munkaügyi felügyelőségek adatait fogja összesíteni a beérkező jelentések alapján. Ez jelentős mértékben megkönnyítheti a hazai gazdaság előrehaladását – mondta a miniszter.