2024. március 29., péntek

Új útépítési technológia

A szabácsi (šabaci) Jugokop Podrinje, a belcsényi (beocsini) Lafarge és a szabadkai Vojput cégek a Zomborhoz tartozó Rančevo településen mutatták be az új, megbízható és a korábbinál olcsóbb útépítési technológiát.

Tekintettel arra, hogy felénk még nem alkalmazták ezt az eljárást, a prezentációra meghívták a tartományi kormány alelnökét, Nyilas Mihályt, valamint Ada, Magyarkanizsa, Kúla, Hódság, Apatin, Bács, Bogatić és Nagybecskerek községek képviselőit.
A vendégek a helyszínen láthatták az alkalmazott gépeket és az építési eljárást. A bemutatót követően a három cég teljesen ingyenesen újítja föl a 700 méter hosszú rančevói utat.
Az új, cementstabilizációs eljárás lényege, hogy a rekonstrukció során az adott talajhoz vagy alaphoz cementet kevernek, ami növeli az alap stabilitását és teherbírását, majd az út tartóssága érdekében aszfaltréteget húznak rá. A Lafarge képviselői szerint ez a módszer akár 40 százalékkal is olcsóbb a hagyományos útfelújítási eljárásokhoz képest.
Tekintettel arra, hogy a zombori Prostor közvállalat mintegy 600 kilométernyi út karbantartásáért felelős, és emellett a város területén csaknem 20 000 kilométernyi határút található, a város bizonyára fontolóra veszi az új technológia további alkalmazását.