2024. április 25., csütörtök

Uborkaszezon a malacnevelésben

A nyári időszak pangásához képest tűrhetőek az árak

A malacnevelésre a periodikusság jellemző, május elején növekvő, majd szinte egyik pillanatról a másikra csökkenő tendenciát mutat a kereslet és az ár. Nyáron, az aratás-bálahordás környékén csak látszólag stagnál az ágazat, augusztusig rengeteg teendője van a kocákkal foglalkozó tenyésztőnek – tudtuk meg Miklós Józseftől, a pacséri Mikra Coop vállalat egyik tulajdonosától, a regionális szinten is népszerű pacséri sertéskiállítás szervezőjétől.

A pacséri sertéskiállítás több tucat szakmában tevékenykedőt vonz a faluba – képünk egy korábbi találkozón készült (Herceg Elizabetta felvétele)

A pacséri sertéskiállítás több tucat szakmában tevékenykedőt vonz a faluba – képünk egy korábbi találkozón készült (Herceg Elizabetta felvétele)

– Kisebb lendületű a felvásárlók érdeklődése ebben az időszakban, de mégis van. Az árak viszont alacsonyabbak, mint máskor. A körülményeket és az ilyenkor megszokott piaci mozgásokat figyelembe véve az ár most még egész jó. Egy héttel ezelőtt még 270 Din/kg volt, jelenleg 250 Din/kg alatt nem akarjuk adni az állatokat. Lehet, hogy még lejjebb esik az ár, de az sem lesz drasztikus csökkenés a számításaink szerint. A pangás egy már megszokott periódus, ebben az időszakban szokták a tenyésztők például pihentetni az ólakat, fertőtleníteni a falakat. Persze a nyári uborkaszezonnal mi már számoltunk korábban, és készültünk is rá. Egyébként azért is kritikus ez a periódus a malacnevelésben, mert ha a tenyésztők sokáig nem tudják értékesíteni a jószágot, megnövekszik a testsúlya a malacnak, és akkor már másodosztályúnak számít, és 10 dinárral alacsonyabb áron lehet eladni – nyilatkozta Miklós József.

A kereslettel összhangban ebben a periódusban körülbelül 1000 jószágot tudnak értékesíteni, de már készülnek a nyári stagnálás utáni időszakra, illetve augusztus elejére is le van foglalva a várható állomány. A vállalat főleg olyan szerémségi – mačvai – hizlaldákkal működik együtt, amelyek 300–1000 sertéssel foglalkoznak egyszerre. A Mikrának állandó vevői vannak, és egyelőre úgy mutatkozik, hogy az átlagot figyelembe véve nagyobb a kereslet, mint amit ki tudnánk elégíteni. Van rá példa, hogy az átvevőnek éppen nincs pénze fizetni, de hogy ne haladja meg a súlyt a jószág, átveszik őket. Ilyenkor jó esetben egy–három héttel halasztódik az átadott malacok kifizetése. Az utóbbi időben már elég jól bejáródott az átvevés-átadás rendszere, és a folyamat minden résztvevőjének megvan a maga helye. Nem kis pénzek forognak kockán, illetve a felvásárlók szeretik a biztonságos piaci feltételeket, és ez jelentheti az ágazat stabilitását. Az utóbbi időben a felvásárlók nagy súlyt fektetnek arra, hogy minőségi malacot vásároljanak. Ennek pedig alapfeltétele a jószág táplálása és a tartási körülményei.

– Három-négy hónapra előre szoktunk terveket készíteni, hogy összhangba hozzuk a keresletet a kínálattal. Persze mindig akad olyan, hogy valamilyen rendkívüli esemény közbejön, elhullás történik az állományban, vagy a végén nem nekünk adja át a tenyésztő a malacokat. Azért a tervek 98%-ban bejönnek. A Topolya községbeli gazdák mellett Moholtól Felsőhegyen át, Noszától Kelebiáig, Györgyéntől Tavankútig vannak együttműködő partnereink – hallottuk a szakembertől, aki rámutatott, hogy az eladásnak elengedhetetlen feltétele az oltás.

– A szállítás előtt feltétel, hogy pestisre és orbáncra kapjanak oltást a jószágok, emellett van még egy vakcina, ami általános immunerősítő hatással rendelkezik. Továbbá köhögéstől, tüdőgyulladástól is óv. Igaz, 100 százalékos védelmet nem ad, de könnyebben kezelhető az esetleges fertőzés, illetve az annak következtében történő fogyás is kiküszöbölhető. Ebben a meleg időszakban a legellenállóbb a malac szervezete, ezért a legszerencsésebb a vakcinát ekkorra időzíteni – zárta gondolatát Miklós József, aki munkatársaival már készül a 11. pacséri sertéskiállítás megszervezésére, amelyet ezúttal is augusztus utolsó szombatjára időzítenek.