2024. április 18., csütörtök

Hatezer látogató

A Zsinagóga 10 napig volt ingyenesen látogatható – Őszre tervezik állandó megnyitását a turisták előtt
Európa második legnagyobb Zsinagógája teljes pompájában (Gergely Árpád felvétele)

Európa második legnagyobb Zsinagógája teljes pompájában (Gergely Árpád felvétele)

@kep1

@kep1

Mihájlovity Anikó és Branka Banjanin (Gergely Árpád felvétele)

Mihájlovity Anikó és Branka Banjanin (Gergely Árpád felvétele)

Márciusban adták át a felújított Zsinagógát. A magyar kormány támogatásából, önkormányzati, tartományi és köztársasági eszközökből újították fel. A szecessziós stílusban épült zsidó imaházat Kormor Marcell és Jakab Dezső tervezte. A szakrális tartalmakon túl kulturális térként is funkcionál majd az épület. Ilyen mértékű zsinagógafelújítás még nem volt Szerbiában. A budapesti Dohány utcai zsinagóga után a szabadkai Európa második legnagyobb zsinagógája. A szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgatóbizottsága  úgy döntött, hogy a város egyik fontos és most már egyik legszebb épületét megnyitja a látogatók előtt. Igaz, csak tíz napra. Az idegenvezetés és a nyitvatartás költségét az önkormányzat állta.

A Zsinagóga látogathatósága hatalams tömegeket vonzott. Szinte állandóan tele volt látogatókkal a csodálatos épület. Branka Banjanin, a Szabadkai Zsidó Hitkösség képviselője elmondta, hogy naponta több mint ötszáz látogatója volt az imaháznak.

– Nagyon sok szabadkai látogatója volt az imaháznak, ugyanakkor sokan eljöttek a környező településekről, városokból is. Általános és középiskolai, szervezett csoportjaink is voltak, de több külföldi turista is betért. A szlovéniai, horvátországi, magyarországi, németországi és más, a városunkba látogató külföldi csoport is kíváncsi volt az épületre. A szabadkaiak körében a legnagyobb érdeklődést a hatvan év felettiek tanúsították, az a korosztály, amely még emlékezik a szabadkai Zsinagóga történelmére, kinézetére, és akik reménykedtek abban, hogy valaha felújítják – mondta  Branka Banjanin.

A belépés díjtalan volt, a látogatók szimbolikus, tetszetős belépőjegyeket kaptak. Ez alapján könnyen meg lehetett állapítani a látogatók számát, és szép emlék maradt a belépőjegy a látogatók számára.

Mihájlovity Anikó, a Városi Múzeum múzeumpedagógusa mutatta be magyar nyelven a Zsinagógát a látogatóknak.

– A vezetés tartalma attól függött, milyen korosztálynak beszélek, valamint a csoport érdeklődésétől. Előfordult, hogy elkezdtem öt látogatónak beszélni, majd a vezetés végére több tízen gyűltek össze. Egy rövid történet keretében információkat mondok el a Zsinagóga építéséről, a tervezőkről, építészekről, a vitrázsokról. Néhány embernek is tartottam vezetést, de a hétvégén három busznyi turistacsoportnak is beszéltem.  Június 10-tól 20-ig mindennap volt idegenvezetés, kivételt képezett a múlt péntek, amikor az 1944. június 16-án elhurcolt zsidók emlékére tartottak megemlékezést. Nagyon örülnek az emberek, hogy bejöhetnek a Zsinagógába, és teli szívvel távoznak. Egyelőre nem tudni, mikortól nyílik meg a Zsinagóga a nyilvánosság előtt, az emberek már alig várják, hogy koncerteket és egyéb eseményeket szervezzenek itt – nyilatkozta Mihájlovity Anikó.

A tíz nap alatt több mint hatezren látták a világ egyetlen, szecessziós stílusban épült zsinagógáját, a szabadkai remekművet. Nem hivatalos értesülések szerint őszre tervezik állandó megnyitását a turisták előtt.