2024. április 19., péntek

Ösztönzés a megkezdett út folytatására

Átadták az idei Dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat
A három díjazott: Miroslav Idić, ifj. Brenner János és Berta Sonja (Gergely Árpád felvétele)

A három díjazott: Miroslav Idić, ifj. Brenner János és Berta Sonja (Gergely Árpád felvétele)

Ebben az évben Berta Sonja tamburatanár, ifj. Brenner János magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint Miroslav Idić harmonikatanár vehette át a díjat a városháza dísztermében. A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj az irodalom, a képzőművészet és a zeneművészet területén kiemelkedő, olyan 40 évnél fiatalabb alkotóknak adományozható, akik hozzájárultak a város kulturális életének fellendítéséhez. Az elismeréseket Bunford Tivadar, a szabadkai képviselő-testület elnöke adta át.

– A legnagyobb művészi alkotások akkor születnek, amikor az egyén saját érzelmi világából merít ihletet. Olykor mindannyian átélünk egy mély, megindító érzelmi katarzist, zenét hallgatva vagy egy-egy műalkotást megtekintve. Díjazottaink arról tettek tanúbizonyságot, hogy ilyen és hasonló élményeket tudnak nyújtani nekünk, a közönségnek. Nem titkolt szándékunk, hogy a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj odaítélésével még inkább ösztönözzük díjazottjainkat, arra hogy folytassák útjukat, és önzetlen, odaadó törekvésükkel járuljanak hozzá városunk kulturális, intellektuális fejlődéséhez – mondta ünnepi beszédében Bunford Tivadar, és hozzátette, hogy dr. Bodrogvári Ferenc filozófus, tanár, író munkássága is a maga idejében hozzájárult Szabadka szellemi fejlődéséhez.

Ifj. Brenner János átveszi a díjat Bunford Tivadartól (Gergely Árpád felvétele)

Ifj. Brenner János átveszi a díjat Bunford Tivadartól (Gergely Árpád felvétele)

– Ez a díj számomra is rendkívül sokat jelent, különösen abból a szempontból, hogy amikor az ember díjat kap, mérlegeli eddigi tevékenységét. Elgondolkodik azon, hogy jól végezte-e a dolgát, mi mást tehetett volna még, és az is fontos szempont, hogy ilyenkor végig kell gondolni, mit kell tenni a jövőben. És az ember nem dolgozik egyedül, különösen akkor nem, ha szerkesztő. Így szeretnék utalni azokra a hozzám közel álló emberekre, akikkel együtt dolgozhattam, és elérhettem azt az eredményt, hogy díjaztak a mai esten – nyilatkozta lapunknak ifj. Brenner János, aki kimagasló könyvszerkesztői munkásságáért érdemelte ki az elismerést.

A díjátadó ünnepséget zenés-verses műsor tette színesebbé, amelyen a közönség többek között harmonika- és tamburakoncertet is hallhatott.