2024. március 28., csütörtök

Amikor esik, Kovácsék háza úszik

A csókai Kovács Ervin évek óta hiába kilincsel a hivatalokban

– Már nem hiszünk senkinek, elfogyott a türelmünk, évek óta kilincselünk a községi hivatalban, a kommunális vállalatban és újabban a 48 órás ügyfélszolgálatnál is, amit úgy hirdettek meg, hogy a polgárok bejelentése, panasza nyomán két napon belül intézkednek – panaszolta Kovács Ervin, aki családjával Csókán a Moša Pijade utca 11-es szám alatt lakik.

Kovács Ervin a háza előtt derékig érő vízmosta gödörben (Gergely József felvétele)

Kovács Ervin a háza előtt derékig érő vízmosta gödörben (Gergely József felvétele)

– Az egyik helyről a másikra küldözgetnek bennünket, a házunk előtt pedig már derékig érő mély gödröt mosott ki a víz, kilátszik a megrepedt szennyvízelvezető cső, ami nyáron bűzlik. És, ami a legnagyobb baj, hogy a csatorna helyett a házunk alá folyik a víz, a falak megsüllyedtek és megrepedeztek. Az utca, az aszfaltút közel egy méterrel magasabb, mint a járda szintje. Az út és a házunk között esővizes árkot ástak, és annak idején egy rácsos víznyelő aknát készítettek, aminek az lett volna a feladata, hogy elnyelje a csapadékvizet. Valamit nagyon rosszul csináltak, mert a víz már körülmosta a víznyelő aknát, a szennyvízcső is kilátszik, a víz pedig a házunk alá folyik. Csókán több utcában kiásták, kitakarították, közmunkában kitisztították az utcai vízelvezető árkokat. Hozzánk azonban nem jutottak el – magyarázta Kovács Ervin, majd így folytatta:

A szétrepedt csatorna (Gergely József felvétele)

A szétrepedt csatorna (Gergely József felvétele)

– Amikor a községházára mentem a problémával, elküldtek a kommunális közvállalatba, mondván, csatorna és vízelvezetés ügyében ők az illetékesek. A kommunális vállalatból visszaküldtek a községbe, mert az esővíz okozta problémákban nem illetékesek. Oda-vissza pingpongoztak velem. A gödör és a probléma pedig tovább mélyült, az utcai házfalunkon pedig tovább nőtt a repedés az alámosás miatt. Az időközben megszűnt városépítési közvállalathoz fordultam, ki is jöttek, megnézték és elmentek. Semmi sem történt, újra bementem. Azt mondták, írjak egy kérvényt, amelyet 2016. május elején adtam át. A pecsét bizonyítja, hogy átvették. Mivel a helyzet kritikus, kértem, hogy sürgősen oldják meg az esővíz elvezetését, mert ránk dől a ház. A beadványt átvették, azóta két év múlt el. A házunk előtti gödörből lassan már én sem fogok kilátszani, olyan mély. Amikor bevezették a 48 órás ügyintéző szolgálatot, többször is telefonáltam (0230/71-035). Első alkalommal egy szerb férfi jelentkezett, hogy az ügyintéző hölgy szabadságon van. Két hét múlva újra hívtam, akkor a kolléganő éppen nem dolgozott, utána többször próbálkoztam, föl sem vették a telefont. Amikor végre méltóztattak fölvenni, az illető azzal próbált lerázni, hogy a kolléganője most éppen betegszabadságon van. Na, ekkor már kiakadtam. Dolgoznak egyáltalán, vagy nem, vagy csak szédítik a polgárokat? – panaszolta.

– Két hónap alatt nem sikerült elmondani sem, hogy mi a bajom. Ekkor az illető felvette az adatokat, majd nemsokára kijött a kommunális vállalatból egy vízvezeték-szerelő. Igencsak vakargatta a fejét, amikor meglátta a víznyelő mellett a mély vízmosást és a repedt szennyvízcsövet. Hát itt nagy a baj! Lejjebb kellene ejteni a víznyelő rácsot, kicserélni a törött szennyvízcsövet és feltölteni a gödröt. A vízvezeték-szerelő látogatása óta két hét telt el, időközben rengeteg csapadék hullott, az udvarunk is rendszeresen úszik, a falak tovább vizesednek, már végkép nem tudunk kihez fordulni. Minek kell még történnie, hogy végre hozzáfogjanak a csatorna kijavításához? – tette föl a kérdést kiábrándultan Kovács Ervin csókai lakos.