2024. március 29., péntek

Egy nap maradt érmet szerezni

Rédli András (jobbról) és csapata meglepetésre készült  (Ótos András felvétele)

Rédli András (jobbról) és csapata meglepetésre készült (Ótos András felvétele)

Újabb felemás napon van túl a magyar válogatott az újvidéki vívó-Európa-bajnokságon. Az utolsó előtti versenynap a férfi párbajtőrcsapatok és a női tőrcsapatok versenyét hozta. A magyar lányok (Mohamed Aida, Kreiss Fanny, Lupkovics Dóra, Szalai Szonja) a főtábla első körében Szerbiát győzték le valódi erődemonstráció keretében (45:20), ám a negyeddöntőben szoros csatában kikaptak a németektől (41:45), így ők sem kerültek dobogóra. A további helyosztók során megverték Ukrajnát (45:34), majd kikaptak a lengyelektől (33:45), így a 6. helyen végeztek.

A férfi párbajtőrözők (Rédli András, Peterdi András, Berta Dániel, Bányai Zsombor) is a negyeddöntőig jutottak, ahol azonban alulmaradtak Svájccal szemben (34:42). A helyosztókon kikaptak Észtországtól (26:33), majd Izraelt verték (40:31) a 7. helyért.

A szerb csapatok újfent utolsók lettek (a férfi párbajtőrcsapat a 20., a női tőrcsapat a 12. hellyel).

Rédli András 2014-es egyéni Európa-bajnok (Strasbourg), 2013-as csapatvilágbajnok (Budapest) lapunknak nyilatkozva elmondta, bravúrra lett volna szükség, hogy bejussanak a négybe, de az volt a céljuk.

Meg akartuk nyerni ezt a versenyt. Van egy kis hiányérzetünk, hogy az észteket nem sikerült megverni, ott esélyesebbek voltunk előzetesen. Nekem egész nap jól ment a vívás, egyedül a svájci Heinzer elleni vereségemet sajnálom, amivel eldőlt, hogy nem jutunk négybe. Ki kell elemeznünk ezt, a tavalyi vb-n hasonlóan kaptunk ki tőlük – fogalmazott a 34 éves vívó. – Mindezek ellenére jó volt a küzdőszellemünk. Néha rám hárult a felelősség, de én vagyok a csapat rutinos tagja, el kell bírnom a terhet, a fiatalok pedig sok tapasztalatot szereztek. Összességében reális, hogy az 5–8. helyért harcoltunk, van nálunk négy erősebb csapat. A legfontosabb, hogy megőriztük a helyünket a világranglistán, a vb-re pedig sikeréhesen utazunk (július közepe, Kína – a szerző) – folytatta az értékelést Rédli, csalódást keltőnek nevezve egyéni 47. helyezését. – Az Eb-n kialakulhatnak nagyon kemény ágak, de ha a mai formámat mutatom, talán előrébb végezhetek. Viszont nem kesergek, top 16-os vívóként a vb-n a 64 között indulok. Mint minden magyar sportolónak, nekem is az aranyérem a célom. Tavaly bronzot szereztem, sok pontot védek, és az egész csapat éremért utazik ki. Csapatban minimális cél a 8-ba kerülés, ott egy bravúrral éremért harcolhatunk” – fejezte be a világbajnok.

A mai, utolsó versenynapon a férfi kardcsapatok és a női párbajtőrcsapatok lépnek pástra.