2024. március 29., péntek

Védikus kultúra és a művésztelepek jövője

A nagykátai Fejős László grafikusművész alkotásai Zentán – Milyen helyzetben vannak a művésztelepek?

Örök–azonosság–másság címmel nyílt meg kedden este a nagykátai Fejős László grafikus alkotásait bemutató kiállítás a Zentai Alkotóházban, amit egy, magában érdekfeszítő kerekasztal-beszélgetés követett a művésztelepek szerepéről a kortárs kultúrában.
Fejős László alkotásai és munkásságát jellemző gondolati háttér, illetve szellemi rendszer a védikus kultúrához kapcsolható – hangsúlyozta megnyitó beszédében Verebes György, Munkácsy-díjas képzőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, s rámutatott, hogy magát a művészt a személyesség, a jelentős és markáns élettapasztalat vezette ide. Ezt követően Verebes kitért az azonosságnak és a másságnak a kérdésére is, amely szerinte egyfajta őskeletű emberi gondolkodással és tapasztalásnak a megélésével egy időben kialakult, a verbalitásunkat, szókészletünket és gondolati rendszerünket is meghatározó fogalmi képlet. A zentai születésű képzőművész Fejős alkotásai kapcsán elmondta, hogy a grafikusművész akármennyire is korszerű az ábrázolásmódjában, az általa alkalmazott technikákban, viszont annak a gondolati hátterét, amit ő a művészet eszközeivel közölni szeretne, azt a világ legősibb tudásának az átadására való törekvés mozgatja. A megnyitót követő beszélgetésen Verebes György és Fejős mellett Náray Éva, a Topolyai Városi Könyvtár igazgatója, Mezei Erzsébet képzőművész, Szarka Mándity Krisztina, a Zentai Múzeum művészettörténésze, Penovác Endre topolyai képzőművész, Lázár Tibor képzőművész és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti szakának a festőtanára mondták el rálátásaikat arról, hogy milyen helyzetben is vannak jelen pillanatban a művésztelepek, s esetleg melyek lehetnek azok a lehetőségek, amelyekkel sikeresen meg lehetne tartani ezek színvonalát.
A kerekasztal-beszélgetések résztvevői közül többen is elmondták, hogy a művésztelepek jelenlegi formájukban ellaposodni látszanak.