2024. április 23., kedd

A huszadik rózsakarnevál Szőregen

Holnaptól várják a hazai és külföldi vendégeket a huszadik szőregi rózsaünnepre.

A rózsafesztivált először 1999-ben, a 120 éves szőregi rózsatermesztés hagyományait tovább éltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg. Az évek során ebből a helyi ünnepből nőtte ki magát a mostani fesztivál, mely az ország egyik legnépszerűbb ilyen jellegű rendezvényévé vált.

A három nap alatt lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermesztők mindennapjaiba: az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó munkát, ennek a nehéz, de csodálatos szakmának a mindennapjait. A jelenlegi termelési módszerek és eszközök mellett Magyarország első rózsamúzeuma az évszázados múltra visszatekintő tárgyi és írásos emlékeket is bemutatja. Az ünnep leglátványosabb eseménye mindenképpen a hagyományos karneváli forgatag, amelyen mintegy hatvan, rózsákkal feldíszített lovas fogat, hintó, homokfutó, mezőgazdasági gép, motoros mellett gyalogosok, görkorcsolyások és biciklisek is felvonulnak. A menetben részt vevők a hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között. A település és a járművek díszítéséhez is több százezer szál virágot használnak fel.

Az ünnep hagyományos programja a virágzó rózsaföldekre szervezett látogatás, ahol több százezer virágzó rózsatő látható. A vasárnapig tartó ünnepségen vágottrózsa-kiállítás, különféle tárlatok, virágkötészeti bemutató, virágvásár, koncertek, gyermekprogramok, táncbemutatók, labdarúgó-mérkőzések várják az érdeklődőket, a zárónapon félmaratont rendeznek, ahol az indulók a virágzó rózsaföldek között tehetik meg a verseny távját.