2024. március 29., péntek

Az EU és Oroszország is vámokkal válaszolt

Kína után az Európai Unió és Oroszország is pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta. Az EU tavaly körülbelül 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy péntektől 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékek esetében 15 százalékos vámtarifát kell majd fizetni. A vámot az olyan USA-ból importált termékek esetén kell majd megfizetni, mint például a Harley-Davidson motorjai, a Levi Strauss & Co. farmerjei vagy az amerikai whiskey-k – írja a Bloomberg. Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos azt mondta, nem akartak ebbe a pozícióba kerülni, de az USA egyoldalú és jogalapot nélkülöző intézkedése nem hagyott nekik más választást. Az EU vámjai nagyjából 200 árukategóriára vonatkoznak, többek között kukoricára, rizsre, narancslére, cigarettára, szivarra, pólókra, kozmetikumokra, hajókra és fémre. Az intézkedés válasz az USA által kivetett vámokra (vas esetében 25 százalék, az alumínium esetében 10 százalék), amiket az EU szerint nem az USA által hivatalosan bemondott nemzetbiztonsági szempontok, hanem puszta protekcionizmus motivált. Az EU egy második körös ellenvám kivetését is felvetette, ez összesen 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vonatkozik, a vám mértéke pedig 10 és 50 százalék között mozog.

A kínai pénzügyminisztérium közleménye szerint nyolc amerikai importárura - köztük a sertéshúsra - 25 százalékos, további 120 termékre pedig - köztük gyümölcsökre - 15 százalékos vámot vetettek ki.

A kínai válaszlépés jelentős kárt okozhat sok amerikai gazdának, akik közül nagy számban szavaztak Trumpra a 2016-os elnökválasztáson - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Amerikai farmerek csaknem 20 milliárd dollár értékű árut exportáltak Kínába 2017-ben. Az amerikai sertésfeldolgozó ipar pedig 1,1 milliárd dollár értékű árut szállított oda, ami által Kína az amerikai sertéshús harmadik legnagyobb piacává vált. Roberto Azevedo, a WTO vezérigazgatója figyelmeztetett, hogy ha elmérgesedik az amerikai-kínai kereskedelmi háború, akkor az komoly hatással lesz a globális gazdaságra, lefékezheti a növekedést. "A kereskedelmi háborúhoz vezető folyamat első szakaszának tanúi vagyunk."