2024. március 29., péntek

Ne csak egyes gyermekekre vonatkozzon a családtámogatás új jogszabálya

A szerbiai képviselőház új, rendkívüli parlamenti ülésén a családtámogatási törvénymódosításról vitáznak a képviselők

A szerbiai képviselőház új, rendkívüli parlamenti ülésén az úgynevezett szociális csomaghoz tartozó törvénymódosítási javaslatok szerepelnek. A képviselők felszólalásai, a viták és a módosítási javaslatok megvitatása után várhatóan szerdán lesz a szavazónap.

A Szerb Radikális Párt (SZRP) képviselője Miljan Damjanović úgy ítélte meg, hogy a módosított családtámogatási törvény nagyszerűen hangzik és néhány szempontból valóban pozitív, ám csupán a 2017. december 25-étől született gyermekekre vonatkozik függetlenül attól, a család hányadik gyermekéről van szó.

Felvetődik a kérdés, mi a helyzet azokkal a gyermekekkel, akik 2017. december 25-éig nem töltötték be a tizedik életévüket? Ők nem telljesjogú, vagy másodrendű gyermekek? Miért nem tér ki a törvénymódosítás az ő támogatásukra is?- fogalmazta meg a SZRP álláspontját Miljan Damjanović. Hozzátette, a módosított törvény egyéb pontjaiban is sok a logikátlanság.

Kihangsúlyozta, hogy pártja indítványozni fogja, hogy a támogatás egésze, vagy legalább fele vonatkozzon a törvényjavaslatban szereplő dátum előtt született gyermekekre is.

A szerb állam az elsőszülött gyerek után járó támogatás összegét 39 ezer dinárról 100 ezer dinárra növelte. A második gyermek után 10 ezer dinár jár két éven át, a harmadik gyermek után 12 ezer dinár 10 éven át, a negyedik gyermek után pedig 18 ezer dinár 10 éven át. Többek között ezeket a változtatásokat is tartalmazza a szerb parlament által elfogadott, módosított családtámogatási törvény, amely július elsejétől lép majd hatályba.