2024. március 29., péntek

Háromszáz fajáték

A Kockica Eco Toys nevű kisipari műhely kizárólag fából készült játékokat forgalmaz
A Kockica Eco Toys kisipari műhely üzlete (Gergely Árpád felvétele)

A Kockica Eco Toys kisipari műhely üzlete (Gergely Árpád felvétele)

A fajátékok már csak a gyermekekre várnak (Gergely Árpád felvétele)

A fajátékok már csak a gyermekekre várnak (Gergely Árpád felvétele)

Golyópálya, A jó játék jellel elismert termékek egyike (Gergely Árpád felvétele)

Golyópálya, A jó játék jellel elismert termékek egyike (Gergely Árpád felvétele)

Az üzletben társas- és készségfejlesztő játékok is kaphatók (Gergely Árpád felvétele)

Az üzletben társas- és készségfejlesztő játékok is kaphatók (Gergely Árpád felvétele)

A korcsolyapálya alatt található a Kockica Eco Toys nevű kisipari műhely üzlete, amely fából készült játékokat árusít. Ez családi vállalkozás, amely harmincéves múltra tekint vissza. A vállalkozásról és a fajátékokról Sándor Szilva vállalkozóval, a kisipari műhely tulajdonosával beszélgettünk.

– A vállalkozást a szüleim indították 1989-ben, akkor még a hazai piacon nem voltak fajátékok. Az ötlet onnan jött, hogy a gyermekeiknek nem voltak fajátékaik. A termékskálánk jelenleg háromszáz fajta játékból áll, s köztük vannak olyanok is, főleg pszichológusoknak szánt tesztek, amelyek kétszázötven darabból állnak – mondta el lapunknak Sándor Szilvia.

Az üzletben vannak klasszikus fajátékok, mint a hintaló, a tologatós kacsa vagy a kisvonat. 2011 óta részt vesznek a Szerbiai gyermekek barátai elnevezésű civil szervezet pályázatán, ennek folytán a nyertes termék csomagolásán fel van tüntetve a A jó játék jel. A műhelynek már nyolc játékszerén áll ez a felirat, és kétszer is előfordult, hogy ugyanabban az évben két játék is nyert.

– A fajátékok azért jobbak, mert tartósabbak. Mi azt nézzük, hogy az óvodának szánt játékok több generációt is kiszolgáljanak. Emellett a fa természetes anyag, jobb a tapintása. Ennek kapcsán megjegyezném, hogy a játékok festésére vízbázisú festéket használunk, tehát nem oldódik, ha a gyermek beveszi a szájába a játékszert. Mindegyik játék tesztelve van, így teljesen biztonságos – sorolta a fajátékok előnyeit Sándor Szilvia.

Az üzletben megtalálhatók a klasszikus játékok, de túlsúlyban vannak a készségfejlesztő játékszerek. Sándor Szilvia elmondta, hogy a kézügyesség és a beszédkészség szoros kapcsolatban áll, így fontos, hogy a gyermekek sokat játsszanak fajátékokkal. Az sem mindegy, hogy melyik korban milyen játékot adunk a gyermekek kezébe:

– Egyéves kortól két és fél éves korig a játékoknál a legfőbb szempont a biztonság, s ez azt jelenti, hogy a gyermekeknek olyan játékot kell venni, amit nem tud lenyelni. A játékok nagysága nem lehet hat centiméternél kisebb. Emellett ebben a korban a különböző kockajátékokat ajánljuk, amikor valamit valamire rá kell rakni, egymásba rakni, építeni kell valamit felfelé. Hároméves kortól ajánlottak a különböző fűzős játékok, amikor már két kézzel kell dolgozni. Ebben a korban már a mozdulatok összetettebbek és koordináltabbak. Négyéves kortól indul el a cipőfűzés, elsajátításában sokat segíthetnek a nálunk beszerezhető fajátékok. És aztán indulhat a számok, a matematika, majd a betűk tanulása – magyarázta Sándor Szilvia.

A műhelyben speciális eszközöket is készítenek, megrendelésre. Főleg pedagógusok fordulnak, hozzájuk azzal a kéréssel, hogy olyan eszközöket gyártsanak, amelyek segítenek a gyermekeknek a számértékeket megérteni, mint az ezer fölötti számok fogalmának vagy éppen a tört számoknak a megértésében. Ezenkívül vakok és gyengén látók számára Braille-írással ellátott társasjátékokat és segédeszközöket is készítenek. A belgrádi Gyógypedagógiai és Rehabilitációs Karról is érkezett felkérés. A kar számára olyan teszteket készítettek, amelyek által a gyermekek felmérhetik különböző készségeiket és képességeiket, például az íráskészséget vagy a nagyságok és színek felismerésének képességét. Ezekből a tesztekből azt is megtudhatják, mely készségeket kell fejleszteni a gyermekeknél.

– Egy ilyen speciális eszközt általában egy hétvége alatt legyártunk. Azért dolgozunk hétvégén, mert ilyenkor nem dolgoznak a munkások a műhelyben, nincs zaj, és nincsenek elfoglalva a gépek. Készítünk egy prototípust, majd általában legyártunk öt darabot, hogy felmérjük, van-e iránta kereslet. Ha a termék beválik, akkor többet is készítünk belőle.

A kis vállalkozás folyamatosan fejlődik. A Prosperitati Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap pályázatainak köszönhetően a műhely, ahol a játékok készülnek, többek között csomagológéppel, számítógéppel és nyomtatóval bővült. A pályázatoknak hála, a vállalkozásnak már van saját katalógusa és honlapja is. A honlapon a vásárlók már online is beszerezhetik a termékeket, és Sándor Szilvia elújságolta, hogy tovább fog bővülni honlapjukon a kínálat.