2024. április 19., péntek

Vízminőség- és mederfenékmérés

A Palicsi- és a Ludasi-tón és környékükön az oktató- és kutatótábor résztvevői korszerű laboratóriumokban elemzik a tavak vizét

A Palics-Ludas Közvállalat és partnereinek a Vizes élőhelyek fenntartható kezelése a Palicsi- és a Ludasi-tó határon átnyúló vízgyűjtőjén elnevezésű európai uniós előcsatlakozási projekt támogatásából megvalósuló IPA-projekt keretében június 15-e és 21-e között negyven kutatóból, oktatóból és diákból álló oktató- és kutatótábort tartottak a Palicsi- és Ludasi-tón és környékükön.

Vinkó Tamás, a terepi adatgyűjtés, kutatás és adatrendezés koordinátora ( Paszterkó Erika felvétele)

Vinkó Tamás, a terepi adatgyűjtés, kutatás és adatrendezés koordinátora ( Paszterkó Erika felvétele)

Az említett IPA-projektben a Palics-Ludas Közvállalat vezető partnere a Szabadkai Építőmérnöki Kar, a magyarországi partnerek pedig a Magyarországi Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a bajai Eötvös József Főiskola, valamint a Kiskunsági Madárvédő Egyesület. A projekt 2017. október 1-jén vette kezdetét és 2019. szeptember 30-áig tart, az Európai Unió 380.961,32 euróval támogatja megvalósulását.

Vinkó Tamással, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi szakemberével, a projekt terepi adatgyűjtési, kutatási és adatrendezési koordinátorával beszélgettünk tegnapi táborlátogatásunkkor.

– A kutató- és oktatótáborban a kutatómunka a Palicsi és a Ludasi tón és környékükön folyik. A mintegy harminc résztvevő és tíz oktató és szakmunkatárs különböző feladatokat lát el az erre kijelölt helyszineken. A tábor központja a Ludasi Látogatóközpont, innen indulnak a kutatócsoportok, majd a begyűjtött anyagot az itt kialakított laboratóriumban elemzik. Vízminőség-, mederfenék- és egyéb méréseket végeznek a résztvevők, ugyanakkor megfigyelik a környéken élő növény- és állatvilágot. A projekt célja, hogy a Palics-Ludas határon átnyúló vízgyűjtőre tervjavaslatot készítsünk el. Az új mérések már nagyon fontosak voltak, több rendelkezésünkre álló régebbi mérési adat ugyanis már nem valósághű. A két év projektidő alatt a csatornák felmérésére is sor kerül, célunk a teljes vízrendszernek a felmérése, beleértve a kisebb-nagyobb élőhelyeket felölelő együttes tervnek a létrehozását – mondta Vinkó Tamás.

Dr. Tamás Enikő Anna, a Magyarországi Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi és Vízgazdálkodási Karának a vezetője ottjártunkkor éppen csónakba szállt és a Palicsi-tó vízminőségének és medrének felmérésére indult a csapatával. Egy korszerű berendezés segítségével meghatározzák a víz mélységét és a mérés helyét, majd ezeket az adatokat egy elektronikus berendezés segítségével rögzítik.

– Egy térképet készítünk a tó medréről, amelyekről modelleket készítünk, azaz három dimenzióban meg tudjuk jeleníteni, ugyanakkor a víz áramlását is ezáltal próbáljuk bemutatni. Az egyik kolléganő pedig egy szonda segítségével méri a víz minőségét. Az egész vízrendszerről szeretnénk modellt készíteni. Szeptemberben Magyarországon a Kolon-tónál lesz egy ehhez hasonló oktató-kutató tábor, jövőre pedig ismét ugyanitt. Egy fenntartható megoldásra vonatkozó javaslat elkészítése a cél – mondta dr. Tamás Enikő Anna.

Nyitókép: Vinkó Tamás, a terepi adatgyűjtés, kutatás és adatrendezés koordinátora ( Paszterkó Erika felvétele)