2024. április 20., szombat

Szabad vasárnapot a kereskedőknek

Június elsejétől vasárnap nem dolgoznak a nagybecskereki Valor italkereskedő vállalat üzleteiben.

Leszokhatunk-e a vasárnapi vásárlásról?  (Fotó: Kecskés István)

Leszokhatunk-e a vasárnapi vásárlásról? (Fotó: Kecskés István)

Ezzel valószínűleg ők lettek az első kereskedelmi vállalat az országban, amelyben – a saját döntésükkel – dolgozóik számára megszüntették a vasárnapi munkát.
Azt remélik, hogy példájukat hamarosan más kereskedelmi vállalatok is követik. Bár a helyzet azt mutatja, hogy a szakszervezet által két évvel ezelőtt megindított kezdeményezés iránt jelenleg nincs túl nagy érdeklődés. Pedig sokan még emlékeznek a múlt század nyolcvanas éveire, amikor az elárusítóhelyek vasárnap még nem tartottak nyitva, és a kereskedők csak szombaton dolgoztak.
Egyes európai országokban (Szlovénia, Magyarország, Ausztria, Németország) már erre vonatkozóan megtették az első lépéseket. Bár erről kötelező érvényű rendelet nincs, annak ellenére, hogy az államnak lehetővé kell(ene) tennie minden dolgozó számára a heti pihenőnapot.
Miroslav Samardžić, a Nagybecskereki Szociális Fórum aktivistája szerint embertelenség azt követelni a kereskedelmi láncok dolgozóitól, hogy vasárnap is dolgozzanak. Nem azért, mert az isten úgy rendelte el, hogy vasárnap az ember ne dolgozzon, hanem mert mindenkinek joga van arra, hogy hétvégén pihenjen. A munkáltatók érdeke viszont szerinte az, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználják a dolgozókat. A kereskedelmi láncok mellett hasonló helyzetben vannak a pékségekben és más magántulajdonban lévő elárusítóhelyeken dolgozók is. A Szociális Fórum szerint a szakszervezeteknek kellene keményebben kiállni az ügyben, mert a munkáltatókat csak a törvényszabályok kényszeríthetik jobb belátásra.
A szakszervezetek nemrég egy újabb ilyen értelmű kezdeményezést juttattak el a parlamenthez és a kormányhoz, de egyelőre ez ügyben előremozdulás nem történt.