2024. április 25., csütörtök

A palesztinok bírálták az Egyesült Államok kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

A Palesztin Hatóság (PH) bírálta szerdai közleményében az Egyesült Államok kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Washington azzal vádolja az ENSZ-testületet, hogy elfogult Izraellel szemben.

"Az Egyesült Államok kilépése az Emberi Jogi Tanácsból rávilágít arra, hogy meddig képes elmenni ez a kormány, hogy megvédje Izraelt, a megszálló erőt az elszámoltathatóságtól" - állt a PH szerdai közleményében, amelyet a Vafa palesztin hírügynökség ismertetett.
Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilkép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Mint mondta, a testület munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják, és erre bizonyíték, hogy "aránytalan mértékben" és elfogultan foglalkozik Izraellel.
Hanan Asrávi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik magas rangú tagja elítélte Haley kijelentéseit, amelyeket "félrevezetőnek" és "egyértelműen hamisnak" minősített.
Az izraeli kormány üdvözölte az Egyesült Államok e lépését. A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal közleményében gratulált Donald Trump amerikai elnöknek, Mike Pompeo külügyminiszternek és az amerikai ENSZ-nagykövetnek, amiért felléptek a testület "hazugságai" ellen. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az amerikai döntés "egyértelmű nyilatkozata annak, hogy ami sok, az sok".
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát 2006-ban hívták életre, amikor megszüntették a világszervezet Emberi Jogi Bizottságát, mert kudarcot vallott az emberi jogok védelmét szolgáló küldetése megvalósításában, ráadásul olyan országoknak is lehetővé tette a tagságot, amelyekben pedig köztudomásúan súlyos az emberi jogok helyzete. Az Egyesült Államok 2009-ben, Barack Obama elnöksége idején csatlakozott a Tanácshoz.