2024. március 28., csütörtök

A világbajnokságon használt azonosítóval léptek be menedékkérők Oroszországból Finnországba

Az oroszországi labdarúgó világbajnokság alkalmából igényelt, szurkolói személyazonosítói papírokkal lépett be illegálisan Oroszországból Finnországba öt férfi, ahol menedékért folyamodtak - közölte szerdán a finn határőrség.

Egy magas rangú határőrtiszt elmondta: a nigériai, marokkói és kínai nemzetiségű migránsok azt használták ki, hogy az orosz hatóságok sok, a mérkőzésekre igazoltan jegyet váltott látogatónak a világbajnokság idejére vízummentes belépést biztosítottak az országba.
A tisztviselő kijelentette: felkészültek arra, hogy az oroszországi rendezvények alatt sokan megpróbálnak majd illegálisan belépni EU-s országokba. Az viszont meglepte a finn hatóságokat, hogy már a világbajnokság kezdeti időszakában érkeztek menedékkérők - mondta.
Hozzátette: tudomása szerint hasonló esetek voltak a balti államokban és Lengyelországban.
A nigériai férfi múlt hét pénteken lépett be az országba, majd vasárnap érkezett a három marokkói férfi. A határőrség vezető nyomozója közölte: a migránsok nagyjából 12 órát gyalogolhattak a finn-orosz határterületen, míg beléptek Finnországba. A kínai férfi repülővel érkezett Helsinkibe.
Finnország az Európai Unión belüli szabad mozgást lehetővé tevő schengeni egyezmény aláírója, a schengeni övezet része.