2024. március 28., csütörtök

Trump új bevándorlási törvényről egyeztet

Erősödik a családok szétszakítása elleni tiltakozás

Donald Trump amerikai elnök egy új bevándorlási törvényről egyeztetett republikánus törvényhozókkal kedden, miközben befolyásos gazdasági vezetők és kormányzók sorra emelték fel a szavukat azért, hogy a határon fejezzék be az illegális bevándorló családok szétszakítását.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A képviselőház republikánus politikusai éppen pár nappal ezelőtt módosítottak a bevándorlást szabályozó egyik törvénytervezetükön, és az új változatban már szerepel az, hogy az illegálisan az Egyesült Államokba érkező családoktól nem szabad elszakítani gyermekeiket. Elemzők szerint ezt a módosítást - nem kis részben az elmúlt napokban a déli határokon kialakult válságos helyzet és a közfelháborodás hatására - a törvényhozók többsége támogatja is.
Donald Trump, aki kedd este egy órán át tanácskozott pártja törvényhozóival, sürgette a bevándorlási törvény kidolgozását és elfogadását. A tanácskozás megkezdése előtt újságíróknak azt mondta: "a bevándorlási rendszerünk évek óta rossz, igazán rossz, talán a legrosszabb a világon". Hozzátette: "megpróbáljuk rendbe hozni, ha egyáltalán rendbe hozható". Kedden délben egy üzleti fórumon azt ígérte, hogy felhatalmazást és forrásokat kíván biztosítani a határőrizeti szerveknek ahhoz, hogy az illegális bevándorlók családjait ne szakítsák szét, hanem a szülőket a gyermekeikkel együtt helyezzék el befogadó központokban.
A kongresszusi megbeszélést zárt ajtók mögött tartották, közleményt nem adtak ki róla, és az amerikai sajtó többnyire magukat megnevezni nem kívánó politikusokra hivatkozva közölt részleteket. A CNN hírtelevízió értesülései szerint Trump azzal fordult a képviselőkhöz: "a síró gyermekek látványa politikailag nem hasznos", és a megbeszélésen kizárólag a családok szétszakítása miatti közfelháborodásról beszélt, a bevándorlást szabályozó törvényjavaslat részleteiről pedig nem esett szó.
A találkozó után Trump úgy nyilatkozott: "nagyszerű eszmecsere volt", arról azonban nem szólt, hogy támogatja-e a törvényhozók javaslatait. A képviselőházban jelenleg két törvényjavaslat fekszik a képviselők előtt. Mindkettő rendezné a gyermekkorukban, illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett és itt felnőtt fiatal nemzedékek helyzetét, lehetővé téve számukra, hogy állampolgársághoz jussanak - ahogy azt a még Barack Obama elnök által életre hívott, úgynevezett DACA-program biztosította -, és mindkét törvényjavaslat támogatná a határon felhúzandó fal megépítését, a láncbevándorlás és a vízumlottó gyakorlatának megszüntetését. Az egyik kompromisszumosnak nevezett javaslatba az elmúlt napokban került be az a tétel, hogy az illegálisan a határhoz érkezettek családjait ne szakítsák szét. Elemzők szerint ez utóbbi változat megszavazásának van nagyobb esélye. 
A Fehér Ház este közleményt adott ki, amelyben Raj Shah helyettes szóvivő közölte: az elnök mindkét törvényjavaslatot támogatja, de amellett foglal állást, amelyik "megoldja a családok szétválasztásának problémáját".
Közben az amerikai gazdasági és kulturális élet befolyásos szereplői egymás után szólalnak meg és követelik az illegális bevándorló családok szétszakításának megszüntetését. Az amerikai Kereskedelmi Kamara nyilatkozatban utasította el ezt a politikát, a Cisco Systems technológiai óriáscég vezérigazgatója, Chuck Robbins közleményben szögezte le, hogy "ez a gyakorlat kegyetlen és ellentétes az amerikai értékrenddel". Jamie Dimon, a JPMorgan Chase bank elnök-vezérigazgatója szintén arra sürgette a kormányzatot, hogy vessen véget e gyakorlatnak, és a cég valamennyi dolgozójának küldött üzenetében azt hangsúlyozta, hogy "a bevándorlás Amerika gazdasági és kulturális életerejének fontos része". Elítélték a gyermekek elszakítását és az egész "nulla tolerancia" politikát Hollywood és a művészvilág képviselői is, köztük Willie Nelson country-énekes, Reese Witherspoon és Alyssa Milano színésznők.
Több kormányzó - köztük Virginia, Maryland, Connecticut és Massachussetts első embere - visszarendelte a déli határról a Nemzeti Gárda tagjait.
Kedden a késő esti órákban Donald Trump Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben gratulált Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszternek a hétfői sajtótájékoztatójához, és leszögezte: "Amerikába biztonságot és 'szívet' akarunk." Az elnök ezzel nyilvánvalóan a first lady minapi közleményére utalt, amelyben Melania Trump úgy fogalmazott: az ország irányításához szív is kell.