2024. március 28., csütörtök

Húszmillió dinár kutatási projektumokra

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság összesen mintegy húszmillió dinárral támogatta a négy pályázatára beérkezett legsikeresebb projektumokat. A szerződéseket tegnap nyújtotta át dr. Zoran Milošević felsőoktatási titkár a sikeresen pályázó felsőoktatási intézmények képviselőinek a tartományi kormány épületének csarnokában.
A tartományi felsőoktatási titkárság összesen 43 projektumot támogatott, emellett a tehetséges hallgatókat is. Dr. Halasi Szabolcs segédtitkár elégedett volt, hogy ily módon a nemzeti kisebbségek, közösségek kutatási tevékenységét támogató projektumoknál 13 magyar ajkú tanár, kutató, tudós jutott olyan lehetőséghez, hogy folytathassa tudományos kutatását, amelyet megkezdett, vagy hogy újat kezdjen meg. Ezzel is a tanárok nagy lépést tettek meg abba az irányba, hogy előrébb léphessenek a tudományos pályán: hogy a docensből rendkívüli tanár, a rendkívüli tanárból pedig rendes tanár legyen. Ezért is jelentősek ezek a pályázatok – hangsúlyozta a segédtitkár.
Olvasóinknak elmondta, hogy a múlt évben a nemzeti kisebbségek számára 4 millió dinárt irányoztak elő, az idén egymillióval többet, tehát összesen 5 millió dinárt, ez 25 százalékkal megnövelt összeget jelent. A szakfőiskoláknak tavaly 5 millió dinár, az idén 6,4 millió dinár jutott, ami 28 százalékkal nagyobb összeg a múlt évinél. A művészeti tevékenységeket támogató projektumok esetében is a korábbi 5 millió dinár helyett az idén 6,4 millió dinár a támogatás összege.
Dr. Pintér Róbert, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára elégedett volt, mert egy pályázatot nyertek fejlesztésre, és reményét fejezte ki, hogy a tartományi titkárság ezt a jövőben is támogatja.
– A projektum a diákok órán való jelenlétét fogja elektronikus úton nyilvántartani. Megpróbálunk jó eredményeket elérni a félév végén, amikor nagyon sok hallgató „kihullik”, mert egyszerűen túlértékelik a szabadságot, hogy nem kell bejárniuk előadásokra, gyakorlatokra, és a félév végén, vizsgaidőszak előtt már úgy érzik, nem is tudják bepótolni a lemaradást. S akkor otthagyják az iskolát, vagy évet ismételnek. Ez az elektronikus rendszerünk ezt igyekszik majd megakadályozni. A főiskola tanárai dolgozzák majd ki a projektumot, de a részletekhez várjuk a hallgatók ötleteit. A multidiszciplináris projektumban lesz hardver, internetes hozzáférés, mobilalkalmazás. Szeretnénk, hogy ez pozitív hatással legyen a diákok iskolalátogatására.
Dr. Milica Pavkov Hrvojević, az újvidéki Természettudományi-Matematikai Kar dékánja a következőképpen nyilatkozott: – Nagyon elégedett vagyok, mert a mi Karunk, amely természettudományi kutatásokkal foglalkozik, most első alkalommal kap ilyen projektumokra támogatást. Büszkék vagyunk a Földrajz-Turisztika-Szállodaipar Tanszakra, amely aktuális témákkal, a kultúrával, a turizmussal, a kulturális örökség megőrzésével foglalkozik. Két társadalmi projektumra kaptunk támogatást, amelyek a nemzeti kisebbségek minőségi életére irányulnak. Ezek a projektumok igen jelentősek egy olyan multikulturális közösségben, mint amilyen Vajdaság. Dr. Bojan Đerčan a szlovákok antropológiai-földrajzi-kulturális értékeit kutatja a nemzeti identitás megőrzése szempontjából, dr. Anđelija Ivkov Džigurski pedig a termékenységi arányszám jellemzőit vizsgálja a Vajdaságban megmaradás tényezőjeként. Ezenkívül a titkárság két ösztöndíjjal támogatta a tehetséges hallgatóinkat, ez úgy gondolom, jelentős nemcsak a mi Karunk szempontjából, hanem az ország jövője szempontjából is.
Dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Nyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese elmondta, tavaly a titkárság két projektumukat – egy hatásvizsgálatot és nemzetközi tudományhálózat témájú projektumot támogatott. Mind a kettő nagyon sikeres volt, sok publikáció, és értékes eredmények is születtek.


– Az idén újra pályáztunk, ezúttal már három tudományos projektumot nyertünk, ezek a nemzeti kisebbséggel kapcsolatos kutatások. Az egyik pszichológiai, a másik művészettörténeti jellegű, a harmadik fenntartható fejlődéssel kapcsolatos. Ezekbe bekapcsolódnak a kollégák, akik dolgozni, kutatni, írni, publikálni fognak. Ezenkívül megkaptuk a támogatást az egyik tehetséges tanulónk számára. A projektumunk keretében Szabadkáról tehetséges hallgatókat küldünk el cégekhez részmunkaidőben dolgozni.