2024. április 19., péntek

U raspravi o migrantima nema mesta za kompromis

Prema rečima Viktora Orbana za jaku Evropu su potrebne jake nacionalne države

Budžet Evropskog Komiteta za naredni period štiti migrante i doseljenike - njima daje novac građana. Tako izgleda kao da ga je pisao Đerđ Šoroš, rekao je premijer Viktor Orban, na konferenciji u Budimpešti pod nazivom ,,Budimpešta Evrope-govor“
Viktor Orban, koja je organizovana na dan godišnjice smrti nekadašnjeg nemačkog kancelara Helmuta Šmita, a između ostalog govorio je i o tome kako Mađarska može da ponudi pomoć za zajedničku politiku Evrope, da bude primer u reformama u privredi, kao i da pomogne u transportu migranata kući. Treba izvoziti pomoć a ne uvoziti probleme. Mađarska može da da i savet, ako to neko traži. A jedan savet dajemo iako ga ne traže, jer imamo u tome istorijsko iskustvo, da svi vode računa o tome da li će islam postati deo bilo koje evropske države - rekao je Orban.
Dodao je: pored saveta, primera i pomoći potrebno je jasno dati do znanja, da ni u buduće nećemo dopustiti, da nas prisiljava neko na nešto što ne želimo. Ako sadašnji sastav Evropskog Komiteta ne može postići odgovarajuće rezultate, ako ne mogu tolerisati stavove jedni drugih vezano za migraciju i za budžet, onda neka sačekaju da ljudi Evrope odluče na izborima 2019.godine. Pa neka bude šta mora biti.
U diskusiji o migraciji nema mesta za kompromis, niti je to potrebno. O tome kakva je uloga Mađaraske u politici Evrope, Orban je rekao: Mađarska je svesna svoje snage, svog zadatka. Kao zemlja članica EU nema pretenzije za političkim ulogama. Nama je Mađarska važna, ni ja ni država nemamo takve ambicije i dodao: 10 miliona građana, 114 milijardi evra GDP, manje nego 20 hiljada vojnika, to je realnost.
Ukazao je da: sa Briselom i sa još nekima imamo žestoke diskusije, pojavila se vizija kako Mađarska može po zasluzi da utiče na politiku Evrope, međutim tome se treba odupreti, i potrebno je da se koncentrišemo na interese naše države. Mi Mađari smo samosvestan, ponosan narod sa sposobnošću za realnim procenjivanjem situacije. Gde mi imamo ambicije to su Srednja Evropa i Višegradska četvorka. Mađarska treba da bude jedna jaka, za saradnju spremna, ohrabrujuća država, članica regije Srednje Evrope. Mađarska priznaje vodeću poziciju Poljske u Srednjoj Evropi, i sa svojom snagom želi da podstakne saradnju srednjoevropskih država. Ambicija Mađarske je takođe da potpomogne ulazak u EU države Zapadnog Balkan, posebno Srbiju, da ubedimo ostale članice EU da je to potrebno. Želimo jaku Evropu, a to zahteva jake nacionalne države - istakao je. EU je još bogata, ali je već slaba. Mislim da se budućnost zajednice zasniva na tome da li će biti sposobna da sačuva spoljne granice. Ako to uspe onda nije pitanje podela migranata koji pristižu, već šta će sa onima koji su već tu. Kao što je rekao: ,,Nije potrebno da ih delimo, već da ih pošaljemo kući“.
Plan budžeta Unije je kao i Evropski Komitet: ,,podržava migrante i imigraciju“ njima dodeljuju novac građana Evrope. Kao da je to napisao Đerđ Šoroš, Orban je procenio poslednjih pet godina rada EU, kao vrlo neuspešan period. Nisu uspeli sačuvati deo zemalja od migranata, sa Brexitom su izgubili Ujedinjeno Kraljevstvo, Brisel je poljuljao ravnotežu između zapadnog i istočnog dela Unije.
Narodna Partija Evrope je načinila greške, ali naša partija FIDESZ će podržati stavove Helmuta Kola ,,umesto dezertiranja, prihvatamo teži zadatak: da obnovimo Narodnu Partiju Evrope i da im pomognemo da se vrate svojim hrišćansko demokratskim korenima.“
Viktor Orban najveću slabost EU vidi u nedostatku poverenja unutar članica. Jer je Evropski Komitet postalo sredstvo velikih država u odnosu na male, zbog toga ovaj sastav Evropskog Komiteta 2019. mora da ode. Helmut Kol je tačno znao šta znači kada su članice EU ravnopravne, i cenio je prijateljski stav Mađarske. Njegova politička volja je otvorila vrata povratku u zajednicu Evropskih naroda, i njegova politička hrabrost je osnova za ponovno ujedinjenje Nemačke i ostalih Evropskih zemalja.