2024. április 19., péntek

Újabb lehetőségek a fiatal vállalkozóknak

A hétvégén Zentán tartott szakmai konferenciát a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete

Az újonnan kialakított zentai BeeHome Közösségi Házban tartott szakmai konferenciát szombaton délután a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete. A rendezvény résztvevői megismerkedhettek az egyesület eddigi eredményeivel és jövőbeli terveivel, hasznos ismeretekkel gazdagodhattak, valamint tapasztalatokat is cserélhettek egymással.

Méhes Béla, az egyesülete elnöke beszélt a szervezet megalakulásáról, a kezdetekkor megfogalmazott célkitűzésekről és az azóta eltelt időszakban elért eredményekről.

– A Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületét tavaly novemberben jegyeztettük be, majd idén februárban hívtuk össze első ízben azokat a legfeljebb negyvenéves vállalkozókat, akikről úgy gondoltuk, tagjai lehetnek ennek a csoportosulásnak, de természetesen azokat a vállalkozókat sem szerettük volna kizárni a közös munkából, akik már elmúltak negyvenévesek, éppen ezért ők nem rendes tagként, hanem támogató tagként fejthetik ki a tevékenységüket az egyesületünkben. A februári rendezvényünket követően folyamatosan tartottunk tagtoborzó rendezvényeket, amelyek keretében a helyi vezetőkkel együtt megkíséreltük megszólítani azokat a fiatal vállalkozókat, akikről úgy gondoltuk, hogy szeretnének a szervezetünkhöz tartozni. A legutóbbi ilyen összejövetelünket Adán tartottuk meg. A bánáti régióba egyelőre nem sikerült eljutnunk, de a közeljövőben természetesen ott is igyekszünk hasonló rendezvényeket szervezni annak érdekében, hogy felkutassuk azokat a magyar fiatalokat, akik vállalkozóként vagy leendő vállalkozóként itthon szeretnének érvényesülni. Az egyesületünknek jelenleg közel hetven tagja van, akik között a legnagyobb arányban a szabadkai, a topolyai és a Tisza menti településeken élő vállalkozók képviseltetik magukat. Fontosnak tartjuk azt, hogy a vajdasági fiatal vállalkozók megismerjék egymást, és ennek köszönhetően gyümölcsöző együttműködést tudjanak kialakítani egymással, valamint azt is, hogy a segítségünkkel olyan, a fejlődésüket szolgáló információkhoz jussanak, amelyekhez egyébként nem biztos, hogy lehetőségük lenne hozzájutni – hangsúlyozta Méhes Béla. Hozzátette: márciusban sor került egy Kárpát-medencei szintű együttműködési megállapodás aláírására is, ami reményeik szerint rövidesen újabb lehetőségeket nyithat meg a vajdasági fiatal vállalkozók előtt is.

Szorcsik András, az egyesület titkára a jövőbeli tervekről szólt:

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től támogatást nyertünk a mentorprogramunk első részének az elindítására. Ebben a programban a tagságunkból vállalkozókat kérünk fel arra, hogy tudásukkal és tapasztalatukkal segítsék a kezdő vállalkozók érvényesülését. Az idén két négy-négy alkalomból álló ilyen típusú összejövetel megszervezését tervezzük, az első sorozatra a nyáron, a másodikra pedig az őszi időszakban kerül sor. Ezek mellett havonta további két-két találkozót is szervezünk, az egyik esetében mindig közösen látogatunk meg egy-egy olyan vállalatot, amely szívesen vendégül lát bennünket, hogy megismerkedhessünk a tevékenységével, a másik esetében pedig a hasonló szakterületen tevékenykedő fiatal vállalkozók számára kínálunk lehetőséget arra, hogy találkozhassanak egymással. Egyelőre három ilyen klasztert szeretnénk kialakítani: a mezőgazdasággal foglalkozók, a fémesek, valamint a turizmussal foglalkozók klaszterét, ugyanis jelenleg ezek azok a szakterületek, amelyeknek képviselői a legnagyobb arányban vannak jelen az egyesületünk tagságában – magyarázta Szorcsik András. Méhes Béla hozzátette: mindemellett jelen lesznek a Malomfesztiválon, folytatják a Kárpát-medence egyéb területein működő hasonló szervezetekkel való együttműködés elmélyítését, valamint rövidesen elkészül az egyesület honlapja is, amelynek létrejötte újabb fontos előrelépést jelent majd az egyesület életében.

A rendezvényen átadták a tagsági igazolványokat azoknak a fiatal vállalkozóknak, akik a közelmúltban csatlakoztak az egyesülethez, majd a konferencia résztvevői több hasznos szakmai előadást is meghallgathattak: Máriás Endre, a TM People International Kft. igazgatója Vállalkozói megnyilvánulások a médiában; Rigó Flórián és Boros Róbert, a Jusoft Kft. munkatársai A CRM-rendszerek; Szorcsik Ferenc, a Partiva Kft. ügyvezetője Üzletelés az Amazonnal; Varga Szilveszter, a Solution C.A.A. vámtanácsadó ügynökség vezetője pedig Vámhelyzet az EU és Szerbia határán címmel tartott előadást a jelen lévő tagoknak.