2024. március 29., péntek

Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál Topolyán

Évadzáró műsort tartott a Kodály Zoltán MMK

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében hetedik alkalommal kerül sor a Közép-bácskai Népművészeti Fesztiválra, melynek keretében kézimunka-kiállítás nyílt, a hétvégén megtartották a Kodály-központ hagyományos évadzáró műsorát, a következő szombaton pedig családi nap zárja a rendezvénysorozatot.

A Csalóka zenekar családi zenekarként mutatkozott be (Herceg Elizabetta felvétele)

A Csalóka zenekar családi zenekarként mutatkozott be (Herceg Elizabetta felvétele)

Az évadzárón a Csáki Lajos iskola sportcsarnokában nyitószámként a Hétmező énekcsoport doroszlói dalokat énekelt, majd a Kisvirgonc táncegyüttes előadásában rábaközi játékokat és táncokat láthattunk. A Csiripiszli énekcsoport pünkösdi dalcsokrot, az óvodások csoportja népi játékokat mutatott be, a Csalóka zenekar pedig családi zenekarként mutatkozott be a lelkes hazai közönség előtt. Bácskai gyerekdalokat adtak elő nagy sikerrel.

A Cirkalom táncegyüttes szerkesztett műsorában A doroszlói nagykocsmában című doroszlói mulatságot, majd bácskai dalokat és táncokat, végül pedig mezőpaniti táncokat láthattunk.

A Kaláris asszonykórus bácskai dalokat adott elő, majd két fiatal szólista mutatkozott be: Dudás Kata és Éter Máté, akik a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén jeleskedtek. Kata kalotaszegi dalokat énekelt, Máté pedig al-dunai székely verbunkot és silladrit táncolt. A Csiripiszli táncegyüttes Szüret című Galga menti koreográfiájával szerepelt az idei Kőketáncon, és ezüst oklevélben részesült. A Csörgő citerazenekar Topolya környéki dalokat adott elő, majd az évi munka keresztmetszetét bemutató műsor végén a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Szélszirom táncegyüttes tagjai léptek a hazai közönség elé. Sikeres 10 év áll a Szélszirom táncegyüttes mögött, hiszen arany oklevelek, kiemelt arany díjak sorakoznak a Kodály-ház polcain, amit a Kőketáncon és a néptánccsoportok tartományi szemléin kaptak. Előadásukban al-dunai székely táncokat láthattunk.

Az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai szavalatokkal színesítették a műsort. Ők Péter Irén, a tánccsoportok Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna, valamint Savelin Zellei Zsuzsanna és Savelin László irányításával dolgoznak, a citerazenekart Kelemen Zsolt vezeti.

Az évadzárón ezúttal a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Csipetke táncegyüttese, valamint az óbecsei Fokos zenekar vendégszerepelt.

A műsort megtisztelte jelenlétével Kislinder Gábor polgármester és a községi tanács több tagja, valamint Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

A fellépéseket követően a kis táncosok, énekesek jelképes ajándékkal köszönetet mondtak a csoportvezetőknek az egész évi munkáért, a műsor végén pedig a Kodály-központ köszönte meg a szülőknek, nagyszülőknek és a támogatóknak a munkához nyújtott segítséget, és felhívták a figyelmet arra, hogy a népművészeti fesztivál zárásaként június 23-án a topolyai Vásártéren idén is megrendezik a családi napot, melyen a szórakozásé lesz a főszerep, játékos vetélkedőkkel, főzőversennyel és természetesen táncházi muzsikával.

A népművészeti rendezvénysorozat fő támogatója a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, illetve a Szekeres László Alapítvány.