2024. április 26., péntek

Napirenden a szennyvíztisztító

Topolyán és Kishegyesen járt Pásztor István és Igor Mirović

Tegnap Topolyára és Kishegyesre látogatott Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

A tartományi küldöttség személyesen győződött meg a Krivaja folyó állapotáról Kishegyen (Ótos András felvétele)

A tartományi küldöttség személyesen győződött meg a Krivaja folyó állapotáról Kishegyen (Ótos András felvétele)

Tárgyaltak a Krivaja folyót leginkább szennyező üzemek képviselőivel, a topolyai községi képviselő-testület üléstermében bemutatták a városi szennyvíztisztító terveit, a delegáció megtekintette az építkezés leendő helyszínét, majd Kishegyesre látogattak, mivel ez a község a legjobban érintett a topolyai vízszennyezés kérdésében, a község mindhárom településén bűzlik a Krivaja.

A folyóvizek, elsősorban a Krivaja intenzív szennyezése nagy gondot jelent az egész közép-bácskai régió lakóinak szempontjából. A különféle törvényes rendelkezések azonban 2030. december 31-ig, illetve a még távolabbi 2045. december 31-ig szabják meg a határidőket, ameddig a gyáraknak, feldolgozó kapacitásoknak, illetve az önkormányzatoknak víztisztítókat kellene üzembe helyezniük. Az érintett települések lakói azonban elképzelhetetlennek tartják, hogy még ilyen hosszú ideig el lehetne viselni ezt az intenzív szennyezést.

Pásztor Istvánt és Igor Mirovićot Topolyán önkormányzati tisztségviselők társaságában Kislinder Gábor községi elnök fogadta, majd tárgyaltak azoknak a cégeknek a képviselőivel, melyek a legnagyobb szennyvízkibocsájtónak tekinthetők a község területén. Az Újvidéki Műszaki Egyetem projekttervezési szakcsoportjának vezetője, Cinkler Rudolf magiszter bemutatta a szennyvíztisztító általa készített tervezetét, pontosabban azt a cselekvési tervet, melynek keretében a szennyvízkibocsájtást a megszabott határértékekig szeretnék redukálni.

Cinkler elmondta, hogy a szennyvíztisztítás kérdése évtizedek óta gondot jelent a topolyai község területén. Egyelőre csak Bácskossuthfalván létezik és üzemel is egy víztisztító berendezés, de már elavult, ezért felújításra szorul. A teljes projekt kiépítése mintegy 350 millió dinárba kerülne.

A kormányelnök a prezentációt követően elmondta, hogy a szennyvíztisztítás kérdését mielőbb meg kell oldani, és a tartományi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez valóban így legyen. Mirović szerint a jövőben több figyelmet és egyben több pénzt is fordítanak majd környezetvédelemre. Az illetékes tárcáknak már kiadta az utasítást, hogy Vajdaság egész területét térképezzék fel ilyen szempontból. Pásztor István Topolyán azt nyilatkozta, hogy a szennyvíztisztítás kérdése nem politikai kérdés. Megvan már az elképzelés, megvan az elhatározás, nem lenne szabad a jövőben sem ezt a témát elpolitizálni – fogalmazott Pásztor.

A városi szennyvíztisztító a juhászok hídjánál épül majd meg (Ótos András felvétele)

A városi szennyvíztisztító a juhászok hídjánál épül majd meg (Ótos András felvétele)

Kislinder Gábor emlékeztetett rá, hogy a leendő víztisztító helyét már korábban kijelölték, a tervezet elkészült, és akár már az idén megkezdődhet a víztisztító megépítése. A delegáció ellátogatott a helyszínre, az oda vezető út is elkészült már. A szennyvíztisztító Topolyától délnyugatra, a Krivaja folyó mellett, az úgynevezett juhászok hídjánál épül majd meg fázisokban. Cinkler a helyszínnel kapcsolatban elmondta, hogy a lokáció jó, egyedüli hátránya, hogy egy kicsit alacsonyan fekszik, ezért majd bizonyos berendezések elhelyezésekor meg kell emelni a talajszintet.

A küldöttség Kishegyesen személyesen meggyőződött a Krivaja folyó állapotáról. A látogatás végén a sajtónak nyilatkozva Pásztor István elmondta, egy alapvető környezetvédelmi probléma: a szennyvizek tisztítása, valamint ezzel összefüggésben a Krivaja kérdése volt a megbeszélések témája.

– Ez a probléma kisebb-nagyobb intenzitással már évtizedek óta folyamatosan terheli a lakosokat. A mai napon is éreztük ennek a problémának a „szagát”. Örömmel állapítom meg, hogy az elmúlt időszakban mindkét önkormányzat jelentős eszközöket és szellemi erőforrást mozgósított, hogy elkészüljenek a tervek, amelyek lehetővé teszik a víztisztítók kiépítését. Abban állapodtunk meg, hogy mind a topolyai – amely értéke kb. 350 millió dinár –, mind a kishegyesi –amely értéke kb. 250 millió dinár – esetében, hogy a 2019-es és a 2020-as költségvetési évben önkormányzati és tartományi forrásból fogjuk támogatni a felépítésüket. Ez az alapfeltétele annak, hogy megszűnjön a Krivaja folyamatos szennyezése, azt követően pedig magával a mederrel és a folyóval tudunk majd foglalkozni – mondta el a házelnök, majd külön kiemelte, hogy három olyan topolyai cég képviselőivel is tárgyaltak, amelyek jelentős szennyezői a Krivajának.

– Abban állapodtunk meg a cégek képviselőivel, hogy egyrészt ők is elkészítik a termelésükből kibocsájtott szennyvíz tisztítására vonatkozó terveket, másrészt pedig azt néztük meg, hogyan tudunk hozzájárulni a cégek víztisztítóinak a felépítéséhez, hogy megszűnjön a folyó ipari szennyezése. Bizakodó vagyok, noha sokadszorra futunk neki ennek a problémának. Azt látom, hogy talán most megteremtődtek a feltételei, hogy a nekifutáson és az akaraton túl biztosítani tudjuk azokat a forrásokat, amikből ezek a tervek meg tudnak valósulni – hangsúlyozta Pásztor.

 – Azzal a céllal jöttünk Topolya és Kishegyes községekbe, hogy meggyőződjünk a Krivaja folyó szennyezettségének mértékéről. Az elkövetkező néhány hónapban a helyi önkormányzatok segítségével előkészítjük azokat a nagyberuházásokat, amelyek szennyvíztisztítók építésére vonatkoznak. Az elmúlt években mindkét község foglalkozott már a szükséges tervdokumentáció kidolgozásával, így most rendelkezik építési engedéllyel mind a topolyai, mind a kishegyesi víztisztító létesítmény – nyilatkozta a kormányelnök, majd hangsúlyozta, hogy elvi megállapodásra jutottak azokkal a topolyai üzemekkel, amelyek nagy mennyiségű szennyvizet engednek a Krivajába.

– Elvileg megállapodtunk, hogy az üzemekben előtisztító létesítményeket építenek, amelyek majd egy nagyobb rendszer részét fogják képezni. Ez többéves munkát jelent, és nemcsak a víztisztítók létesítését jelenti, hanem szennyvízhálózatok kiépítését is. Csak így érhetjük el a kívánt vízminőséget a Krivaja folyóban – mondta Igor Mirović, majd azzal folytatta, hogy szeptemberig ellenőrzik a tervdokumentációt és meghatározzák a határidőket. Januárban az új költségvetésben pedig keretet biztosítanak a munkálatok megkezdéséhez. Egy olyan problémáról van szó, ami hat az emberek egészségére és körérzetére, ezért nemcsak ebben a két községben kell rá megoldást találni, hanem más vajdasági községekben is – mondta a kormányelnök.