2024. április 23., kedd

Megújult az Abbázia

Befejeződtek a munkálatok, a filmfesztivál idején itt is lesznek vetítések

Az Abbázia mozi a palicsi nyári filmfesztiválra már teljes pompájában várja a látogatókat. A mozi  felújításának köszönhetően azonkívül, hogy a film szerelmesei kellemes hangulatú épületben élvezhetik a vetítéseket, bővült Palics turisztikai kínálata is. A felújítási projekt a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium 18 millió dináros támogatásával a Szabadegyetem által valósult meg.

A palicsi filmfesztiválig a mozi épülete kávézóként fogadja a vendégeket (Gergely Árpád felvétele)

A palicsi filmfesztiválig a mozi épülete kávézóként fogadja a vendégeket (Gergely Árpád felvétele)

A palicsi filmfesztiválig a mozi épülete kávézóként fogadja a vendégeket, majd a fesztivál idején és az azt követő időszakban állandó filmvetítés és más kulturális rendezvények színhelye lesz, ezáltal is bővítve Palics idegenforgalmi kínálatát. Az Abbázia mozi felújításáról  Ilija Tatićtyal, a Szabadegyetem igazgatójával beszélgettünk.

– Miša Mogorovićtyal, az Európai Filmek Palicsi Fesztiváljának programigazgatójával, az  Art&Popcorn cég tulajdonosával már évek óta kiváló az együttműködésünk a filmművészettel kapcsolatos, különböző projekteken keresztül. Miša Mogorović a várostól bérli az Abbáziát, a Szabadegyetem az Art&Popcorn vállalattal közösen pályázott a felújítási munkálatokhoz szükséges pénzre a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztériumnál. Két alkalommal pályáztunk sikeresen, egyszer nyolc-, egy alkalommal pedig tízmillió dináros támogatást kaptunk az említett minisztériumtól. Ennek köszönhetően sikerült felújítani a homlokzatot, kiköveztettük a platót, a mozitermet funkcionálissá alakíttattuk, és a teljes infrastruktúra felújítására is sor került. Miša Mogorović cége jóvoltából a legkorszerűbb filmvetítési berendezésekkel rendelkezik a mozi. A moziterem nyolcvan, a szabadtéri rész pedig 300-400 férőhelyes. Még több befektetésre lesz szükség, hogy az Abbáziában kialakíthassuk a Fesztiválmúzeumot, és hogy Palics kulturális központjává válhasson. Az épületben különböző projekciók vetítésére is sor kerül a filmfesztivál idején és utána is, ugyanakkor különféle képzések színhelye is lesz – mondta Ilija Tatić.

Az idén a palicsi filmfesztivál színhelye már nemcsak a Nyári színpad lesz, hanem a felújított moziterem is, ahol a filmkedvelők állandó jelleggel filmeket tekinthetnek meg a fesztivál idején, azt követően pedig az Eurocinema állandó programot szervez.

– Az Abbázia felújítása a kultúra és a turizmus ötvözése, szerencsére, több olyan attraktív rendezvény van Palicson, ami igen vonzó a turistáknak. Színvonalas rendezvényekkel igyekszünk minél több turista számára vonzóvá tenni Palicsot. A múzeumok éjszakáján az Abbáziában megszerveztük a régi filmek vetítését, a közönségnek ezáltal lehetősége volt arra, hogy megtekinthesse a felújított mozitermet. A munkálatok befejeződtek, az épület egyelőre kávézóként működik a filmfesztivál idején, azután pedig filmszínházként és kulturális központként várja a látogatókat – nyilatkozta lapunknaka Szabadegyetem igazgatója.

Nyitókép: A palicsi filmfesztiválig a mozi épülete kávézóként fogadja a vendégeket (Gergely Árpád felvétele)