2024. április 26., péntek

Hetven gyerek Muzslyán

Megkezdődött a Kincses Tarisznya honismereti tábor

Muzslyán hétfőn megkezdődött a Kincses Tarisznya hagyományőrző és honismereti tábor. A szórványtábort – immár két évtizede – a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi.

A néptáncosok népes csoportja (Fotó: Kecskés István)

A néptáncosok népes csoportja (Fotó: Kecskés István)

Az idén hetven, zömében szórványban élő hat és 13 év közötti gyerek jött el a táborba, amelynek a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület adott otthont.
A Közép- és Dél-Bánátban, valamint a Szerémségben élő gyerekek egy része – magyar oktatás híján – már nem tanulhat anyanyelvén. Néptáncot tanulni sincsen sok alkalmuk. Ezért számukra az ilyen foglalkozások és a magyar nyelv ápolása létfontosságú. Ahogy a nezsényi Joó Attila mondja, ezért minden foglalkozásból igyekszik kivenni a részét. Az ürményházi Móricz Viola pedig elárulja, hogy otthon számára nem adódik meg ez a lehetőség, mivel elég kevesen vannak.
Varga Viola és Gazsó Tibor néptánc-oktatók először vesznek részt a tábor munkájában. A gyerek nagy számának köszönhetően két csoportba osztották őket: az óvodások és az elsősök somogyi táncokat, gyerekjátékokat tanulnak, a nagyobbaknak pedig sárközi táncokat tanítanak.
– Nagyon meglepő és nagyon jó, hogy ezek a gyerekek mind magyarul beszélnek, és valamilyen táncos alapképzésük van. Nagyon jó lenne, ha ezt itt lehetne folytatni, vagy valaki tudná folytatni, és a gyerekek tovább tudnának fejlődni – mondja Varga Viola.
A Kincses Tarisznyával gyakorlatilag Bánátban elkezdődött a nyári táborok ideje. A hetven, zömében bánáti magyar gyerek Muzslyán a legnagyobb kincsünket, a magyarságunkat próbálja megőrizni.
– A tábor alkalmat ad arra, hogy néptáncot, színészetet, szép beszédet tanuljanak, és a különböző régi foglalkozásokat felelevenítsük. Mivel Mátyás király ötszázadik évfordulóját ünnepeljük, a gyerekek megismerkednek Mátyás király múltjával, és hozzá fűződő színdarabot fognak betanulni – hallottuk Lukács Gabriella szervezőtől.
A tábor záróműsora pénteken 11 órakor kezdődik, amelyre szeretettel várják a szülőket, de a helybélieket is.